10 October 2018

TRIP KOREA MUSIM PANAS 2018 (PART 4)

Hari ke 3 (Ahad) 
9 September 2018

Aktiviti hari ketiga kami, Salam akan bawa kami ke istana yang terkenal di Korea iaitu Gyeongbokgung Palace. Tempat wajib korang kena pi tau. Istana Negara pun kakak tak penah pegi Istana Korea kakak dah sampai ... sembang kan ... kekekeke ... 

Gyeongbokgung Palace terletak di tengah-tengah kota Seoul. Belum panas vontot dah sampai.

Hari itu kakak rasa amat teruja sangat sebab salah satu tempat wishlist yang kakak nak pergi sangat ialah Istana Korea.

Kakak kan lebih suka layan drama korea yang bergenre klasik macam Jewel in the Palace, Princess Man, Jang Ok Jung, Arang And The Magistrate, Faith, Gu Family Book, Iljimae dan banyaklah lagi yang kakak dah layan. 

Selalulah berangan sambil tengok drama tu ... cantiknya dorang pakai hanbok tu ... pastu yang hero-hero hensemnya pakai camtu ... alahaiiii kakak ko ni banyak veranganlah!!!

Disebabkan semua faktor tulah kakak memang dah berangan dari sini lagi kakak tetap nak pakai hanbok jugak. Kalau member yang lain tak nak pakai takpe ... doranglah mangsa nak ambik gambar kakak nanti ... kekekekeke ...

 Cakkk!!! cam orang Korea tak kakak ... hahahahaha 

Akhirnya mimpi jadi kenyataan. Dapat jugak kakak merasa pakai hanbok akhirnya. Korang kalau nak cari kedai sewa hanbok ada kat seberang jalan parking kereta Istana Gyeongbokjung tu ada 2-3 kedai yang sewa hanbok. Nasib kami baik sebab hari tu ada diskaun 50 % untuk sewa hanbok. Harga hanbok yang kakak sewa ialah 15000 won untuk 2 jam (pejam mata jer bayar RM55 demi kenangan manis)


Korang ada ke bos yang kat opis garang cam rimau tapi kat Korea baik cam kucing !! hahahahaha tipu lagi hokay. Orang yang paling tidak kakak jangka akan pakai hanbok ... kekekekeke ... Coooonaaaaa!!!!

Kaja-yo!! Jom Pergi!! kuar dah bahasa kpop akak koooo ....

Cuaca hari tu panas lit lit tapi berangin-angin jer. Nasib baik dah siap pakai sunblock … takut hitam plak balik Malaysia nanti … hehehehe …

Melangkah masuk je pintu belakang Gyeongbokgung Palacekorang akan nampak kawasan istana ni diselaputi pasir memutih. Walaupun panas bak hang tapi tetap ramai pelancong (ke orang Korea yang lagi ramai … huhuhu)


Serius weiii bila dah pakai baju hanbok ni tak sure orang korea ke orang jepun ke ... lebih kurang jer ... kakak pun kalau free hair cam dorang tu mesti ingat cam korean lady kan .... hahahaha


Malaysian Ladies ...


Coooooonaaaaaaaaa!!! 
(baca macam drama korea)


King Kejung bersama perdana menteri Park Ez War. 
Ada bakat pelakon dorang ni ...


Rombongan Geng Suka Gelak

Di Gyeongbokgung Palace ada beberapa istana (sila google ye) kakak tak sempat google hehehehe


Kalau boleh nak shoot 1000 kali kat sini ...


Tengah sakan possing depan Gyeongbokgung Palace, datang pelancong dari Jepun nak bergambar dengan kami ...
  

Tiba .... ada lagi pelancong dari Jepun plak join


Ingatkan dah habis ... sambung dengan pelancong dari Russia kot ...


lagi pelancong Russia ...

Terasa retis plak  ... kekekekeke ... 


Ingatkan dah habis, pelancong dari Taiwan plak berkenan ngan kami ... kekekekeke ...


Dah habis possing ngan pelancong leh sambung perasan princess balik ...


Raja Kejung bersama Dayang Pencatit Masa :)
Terkantoi plak nampak kasut ngan selipar ... aduyaiiii


Miss my prince


Geng Mak Dara's


Geng Mak Dara's fefeling drama sangat


Apa lah yang direnung oleh Perdana Menteri bersama Dayang Basuh Pinggan Emas Raja Kejung tu kan ...


Aigoooo!!!
Perdana Menteri marah sebab ada orang kacau mak mentua dia wakakakaka! 


Dayang-Dayang pujaan hati Raja Kejung :) 


Macam mimpi pulak bila berada di celah-celah tiang seri Gyeongbokjung Palace ni ... sebelum ni hanya mampu tengok dalam drama korea jer ...


 Gambar ke 555 kali ...
sebab...


korang tengok camne aku nak possing aman ... ada jer yg suka interferem ... nak di marah bos sendiri ... hadap jelah hahahaha ...


Raja Kejung bersama Dayang dan Perdana Menterinya


Ada macam pelakon-pelakon drama korea tak?


 Saat bahagia kami hingga terlupa ada banyak bil tak collect lagi ni ... bos besar dah menanti je tu ... kekekeke ...


love this pic! 


Salah satu port idaman kakak iaitu Gyeonghoeru Pavillion. 


Gyeonghoeru Pavillion merupakan kawasan tasik ini merupakan tempat lepak keturunan raja zaman dulu sambil nyanyi lagu korea hahahahahaha!

Kalau korang tengok drama klasik korea, mesti dorang akan berlakon tepi tasik ni pastu kuar lagu-lagu sedih :)


Mana raja ni tak keluar-keluar ... lama kakak tunggu kat luar ni ...  kekekeke. 

Kalau korang nak tahu, belakang kakak tu Gangnyeongjeon Hall ataupun istana kediaman King Taejo. 


sampai ke bawah pokok kakak tunggu raja tak kunjung tiba huhuhuhu


Rasa belum cukup gambar 1000 keping ni ... hehehehe ...


Masa nak balik tu kakak perasan ramai pulak berkerumun depan pintu utama Gyeongbokgung Palace. Ingatkan ada artis korea tengah berlakon ke … rupanya baru lepas upacara tukar guard istana ataupun Royal Guard Changing Ceremony. Sempatlah kakak tengok babak akhir-akhir upacara pertukaran pengawal istana …


Penat kakak sengih-sengih tapi oppa tak layan pun ... penat ye!

Rupanya Royal Guard Changing Ceremony ni ada beberapa kali sehari, patutlah muka oppa ketat jer.  

Eleh! kakak pun ada bodyguard lah ... tak caya???


Inilah bodyguard kakak yang setia dari 2011 hingga sekarang, Mr K :)

Kali ni bodyguard kakak tak jadi photographer tapi tukang jaga beg kakak ... kekekeke ... jangan marah ye Mr K :) 


Please like :) 

Sebelum mengakhiri entri Trip Korea Musim Panas Akak Kembang Part 4 ni ... meh kakak belanjer video drama baru Korea yang bakal meletop-meletop di Malaysia dan Korea. Mempersembahkan drama "The King Kejung & Prime Ministry with beauty lady"

Nah kakak belanjer lagi disebalik pembikinan drama korea "The King Kejung & Prime Ministry with beauty lady".


Inilah Pengarah filem kami, Abam AR :)
Salam pun layan jer kegilaan kami ... kekeke


Tak puas weiii keliling Gyeongbokgung Palace. Pasti akan ke sana lagi ...

Tips jika ke Gyeongbokgung Palace :-
  1. Jika korang mahu mengenakan hanbok, sila pakai pakaian nipis sebab nanti hanbok tu terus disarung jer. Tak perlu bukak-bukak baju. Kalau baju tebal kang menggelupur plak kepanasan melainkan korang pi musim sejuk.
  2. Perlu tenang sebelum masuk ke dalam istana. Hahahaha! besar kot Gyeongbokgung Palace tu ... kuatkan kuda-kuda korang. 
  3. Ambillah seberapa banyak gambar yang korang nak sebab nak patah balik agak malas kot.
P/S: Pada yang inginkan perkhidmatan tour guide di Korea boleh tengok di FB dan IG KRtourguidemy. Kakak rekomen! 

4 comments:

  1. Berbaloi sewa hanbok tu ya....melaram selagi boleh...hahaha

    ReplyDelete
  2. cantik cantiknya gambar! bestnya tengok!

    btw follow sini :D

    ReplyDelete
  3. hahah kak kembang comei tengok video tu. Sporting masing2.

    ReplyDelete
  4. Penat SA tumpang gelak la Alin...hehehehe...aduhai...korang ni best la..best kalau SA dapat join sekali dalam group ni...dapat boss plak giler2 kan...SA nak sangat pi sini..bawak Dania...ntah bila la dapat pi..Alin jom bawak SA!!!

    ReplyDelete