Dah masak ke? Biasalah hari-hari minggu ni kadang kita malas nak masak kan ... tapi bagi yang bekerja ni ... hari cutilah nak tunjuk skill kan 😁
Harini Akak Kembang nak share Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi Noxxa atau Gulai Cili Padi Ayam Noxxa.
Seekor ayam (dipotong kecil)
15-20 cili padi *
3 biji bawang besar *
1 inci kunyit hidup *
1 cawan santan pekat (kakak guna santan kotak)
5 biji kentang (potong 4)
1 helai daun kunyit
2 batang serai (dititik)
2 keping asam keping
1 cawan air
Garam secukup rasa
*bahan ini dikisar
Cara membuat :-
1. Masukkan ayam, bahan kisar dan 1 cawan air ke dalam inner periuk noxxa.
2. Tutup periuk dan laraskan tombol ke arah PRESSURE.
3. Tekan HIGH PRESSURE 6 minit dan ON.
4. Apabila periuk berbunyi tit-tit, laras tombol ke arah STEAM dan lepaskan wap tekanan. Tunggu sampai habis wap tekanan. Tekan butang OFF dan buka tudung periuk perlahan-lahan.
5. Masukkan kentang, tekan HIGH PRESSURE 2 minit dan ON. Ulang cara 4 jika telah berbunyi tit-tit.
5. Kemudian, tekan butang STIR FRY dan ON. Masukkan santan, daun kunyit, serai, asam keping dn garam secukup rasa. Kacau sehingga mendidih.
6. Apabila sudah mendidih, tekan butang OFF dan sedia untuk dihidang.
P/S : Kenapa saya letak kentang kemudian? Sebab kalau letak awal takut lembik sangat.
Anggaran masa masa dalam 12 - 15 minit jer ... ni anggaran jer ... kalau korang tembel lambatlah ... hehehehe ... tapi memang mudah sangat sebab korang tak payah berdiri tepi dapur sambil kacau gulai (takut taik minyak).
with love 💗
pls follow/like/subcribe
Teringinnnnnnn piyuk Noxxa...tgh fikir nak beli bet u ni Alin...nanti kita roldger erk..
ReplyDelete