12 May 2018

RESEPI GULAI AYAM NOXXA

Assalamualaikum & Salam Sejahtera ...

Dah masak ke? Biasalah hari-hari minggu ni kadang kita malas nak masak kan ... tapi bagi yang bekerja ni ... hari cutilah nak tunjuk skill kan 😁

Harini Akak Kembang nak share Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi Noxxa atau  Gulai Cili Padi Ayam Noxxa.


Bahan-bahan :-

Seekor ayam (dipotong kecil)
15-20 cili padi *
3 biji bawang besar *
1 inci kunyit hidup *
1 cawan santan pekat (kakak guna santan kotak)
5 biji kentang (potong 4)
1 helai daun kunyit
2 batang serai (dititik)
2 keping asam keping
1 cawan air
Garam secukup rasa

*bahan ini dikisar

Cara membuat :-

1. Masukkan ayam, bahan kisar dan 1 cawan air ke dalam inner periuk noxxa.
2. Tutup periuk dan laraskan tombol ke arah PRESSURE.
3. Tekan HIGH PRESSURE 6 minit dan ON.
4. Apabila periuk berbunyi tit-tit, laras tombol ke arah STEAM dan lepaskan wap tekanan. Tunggu sampai habis wap tekanan. Tekan butang OFF dan buka tudung periuk perlahan-lahan.
5. Masukkan kentang, tekan HIGH PRESSURE 2 minit dan ON. Ulang cara 4 jika telah berbunyi tit-tit.
5. Kemudian, tekan butang STIR FRY dan ON. Masukkan santan, daun kunyit, serai, asam keping dn garam secukup rasa. Kacau sehingga mendidih.
6. Apabila sudah mendidih, tekan butang OFF dan sedia untuk dihidang.

P/S : Kenapa saya letak kentang kemudian? Sebab kalau letak awal takut lembik sangat. 


Anggaran masa masa dalam 12 - 15 minit jer ... ni anggaran jer ... kalau korang tembel lambatlah ... hehehehe ... tapi memang mudah sangat sebab korang tak payah berdiri tepi dapur sambil kacau gulai (takut taik minyak). 

Berminat Pressure Cooker Noxxa?
Harga pasaran Periuk Noxxa ialah RM863. Kakak kasi diskaun RM820 jer.
Boleh ansuran sehingga 4 kali. Bayar ansuran pertama korang terus dapat barang. Suka tak?
Nak murah lagi? Boleh join ahli :)

Untuk detail boleh hubungi Akak Kembang

WHATSAPP 013 4235479 @ 013 3670079
DM Instagram : Amway Akak Kembang

10 May 2018

JALAN-JALAN IPOH

PASAR KARAT IPOH

Rupa-rupanya Pasar Karat Ipoh ni dekat sangat dengan hotel kami (Kinta Riverfront Hotel & Apartment). Kami siap naik kereta lagi. Sudahnya, parking balik kereta dalam hotel sebab Pasar Karat ni depan hotel kami jer. Pasar Karat Ipoh dibuka setiap pagi Ahad dari jam 9 pagi hingga 12 tengahari.

Pasar Karat Ipoh ini dikenali dengan jualan barang-barang lama dan rare. Tak percaya meh kakak belanjer gambar ...


Nampak? Telefon zaman 90 an ada , radio lama dan macam-macam lagilah ...


Cawan dan botol ni memang rare. Ni zaman kakak kecik-kecik dulu glamer ni ... 


Dalam tak sihat tu sibuk jugak nak ikut kami jalan Pasar Karat. Boring katanya. Nampak kedai jual cincin sukalah Haji Matusan ni tau ...


Ni pun rare  ... payah nak jumpa sekarang ni ...


Tengok uncle ni, barang-barang camni pun dia jual. Speaker tu ada je kat umah mak abah dulu, tak teringat pun nak simpan ... leh buat duit kan ...


Lega sakit bila dapat beli kaset pop yehyeh Abah. Seketul RM30. Boleh buat duit betul ... hehehehe ..

Pada kakak, okaylah Pasar Karat Ipoh ni. Ada banyak benda jual sampai skru-skru yang dah berkarat pun depa juai ... lagi dasyat ada pulak yang membeli tu ...  hehehehehe ...

RESTORAN HOLLYWOOD

Lepas check out, kami terus cari makan. Awalnya nak makan Mee Kari Mat Jasak tapi disebabkan anak cina jadian ni sibuk nak makan wantan terpaksa ubah tempat.

Bila sampai je kedai dituju, agak terkejut. Takkan nak makan kedai ni ... macam kedai cina kat welfare jer ... Tapi ramai je umat melayu makan situ. Anak cina jadian tu nak jugak. Okay! kakak layankan jelah selepas buat kajian tentang Restoran Hollywood ni ...


Sukalah tu anak cina jadian ni dapat makanan kegemaran dia (kakak lupa nama apa)


Sumpah! Mee Kicap Pedas kat Restoran Hollywood sedap giler weiiii ... kakak asyik terbayang jer ni. Macam nak ajak Abang Kembong pi rempit jer ke Ipoh ... semua cukup rasa ...

dan ....

kopi ais kat situ memang sedap gilerrr

STREET ART IPOH

Dah kenyang dan singgah solat, kami singgah ke Street Art Ipoh sebelum menuju pulang ke Sungai Buloh.


Bini mana ... hahahaha


April boys


Bawak kakak jenjalan bagi hilang stress nak exam besar tahun ni ...


psttttt!!!!


Anak bujang lagi satu taknak bergambor sebab bad mood :)



Tak semua Mural Art Ipoh ni kami sempat bergambar. Ada mural yang masih berkeadaan baik dan ada yang sudah luntur warnanya. Sebenarnya banyak lagi cuma malas nak teruskan memandangkan masa terhad.

Plan B pun kami tak singgah sebab last year dah singgah lagipun tak sempat hari makin petang. Alhamdulillah, segala urusan di Ipoh dipermudahkan. Niat nak bawak anak-anak dan keluarga bercuti walaupun sekejap terlaksana. Lepas ni kakak kena kuarantin sebab nak exam besar hujung tahun ni. 

Sekian pengalaman Jalan-Jalan Ipoh dari Akak Kembang :)

5 May 2018

RESEPI GULAI NANGKA NOXXA

Sempena hujung minggu ni, meh kakak belanjer korang resepi guna Periuk Noxxa.

Nak masak apa ek? Kakak try buat Gulai Nangka lah ...


RESEPI GULAI NANGKA NOXXA (12 minit)

Bahan-Bahan :-

2 kg nangka muda
4 biji bawang besar *
20 biji cili padi *
1 inci kunyit *
sedikit ikan bilis *
1 kiub ikan bilis 
2 batang serai
2 helai daun kunyit
1 cawan air
1 kotak santan (sederhana)
garam dan perasa

Semua bahan * dikisar

P/S : sila guna pot noxxa


Punyalah ghairah nak masak Gulai Nangka dalam periuk noxxa sampai kakak lupa nak buang batang nangka tu ... kekekekeke

Cara-cara :-
  1. Masuk nangka yang telah dibersihkan dan sedikit garam. Masukkan air sehingga menutupi nangka tersebut.
  2. Tutup periuk dan laraskan tombol Pressure. Tekan High Presure 10 minit dan On.
  3. Setelah 10 minit, tukar arah tombol ke Steam untuk lepaskan tekanan wap. Apabila tiada bunyi desiran, tekan butang Off dan buka tudung periuk perlahan-lahan.
  4. Toskan nangka dan ketepikan.
  5. Kemudian masukkan nangka tersebut kedalam inner periuk noxxa semula. 
  6. Masukkan bahan kisar, kiub ikan bilis, serai, daun kunyit, air dan santan.
  7. Tekan Tekan butang Stir Fry dan On.
  8. Kacau sehingga menggelegak. Tekan butang Off. Siap.

Siap dah Gulai Nangka Noxxa. Mudahnya dengan Periuk Noxxa ialah korang tak payah nak tunggu lama merebus nangka tersebut. Suka tak?


Berminat Pressure Cooker Noxxa?
Harga pasaran Periuk Noxxa ialah RM863. Kakak kasi diskaun RM820 jer.
Boleh ansuran sehingga 4 kali. Bayar ansuran pertama korang terus dapat barang. Suka tak?
Nak murah lagi? Boleh join ahli :)

Untuk detail boleh hubungi Akak Kembang

WHATSAPP 013 4235479 @ 013 3670079
DM Instagram : Amway Akak Kembang


4 May 2018

BERMALAM DI KINTA RIVERFRONT HOTEL & APARTMENT IPOH

Alang-alang menghantar orang kahwin, kami selalu akan terus bercuti. Hotel dah ditempah sebulan sebelum majlis.

Kakak menginap di Kinta Riverfront Hotel & Apartment, Ipoh. Pengaruh dari keindahan dalam google :) Kakak tempah melalui Expedia.com.my Dah survey kat agoda dan booking.com, nampaknya harga di Expedia lagi murah ... rembat jelah.

Lagipun bolehlah abah dan mak berehat. Bukan kami sekeluarga jer pi bercuti di Ipoh ... ada 3 keluarga lagi yang ikut sama.

KINTA RIVERFRONT HOTEL & APARTMENT

Sengaja amik apartment sebab senang kami keluarga berkumpul. Lagipun semalam je ...

Tak banyak kakak dapat ambil gambar sebab dah penat kat kenduri tadi kan ... layan jelah beberapa gambar tumpangan ni ek ...
Ini bahagian ruang tamu. Memang besar dan berbaloi pada korang yang bawak ramai sanak saudara. Bawak toto, boleh tidur reramai. 


Bahagian tengah dan dapur. Peti ais dan kettle turut disediakan. Dapur je takde.

Siaran TV memang clear ... apartment kami betul-betul menghadap Sungai Kinta ...

Ini master bedroom. Ada bilik air dan bath tab. Ada tv jugak master bedroom.

Bilik kedua. Ada bilik lagi satu diluar.

Bilik ketiga ... 

Harga hotel Kinta Riverfront Hotel & Apartment berharga RM286.39 untuk satu malam. 

Tak sabar memasing nak terjun kolam. Bila kakak sampai je kat kolam ... awat kolam ni takde cermin? Rupanya tu kakak terlupa, kakak kan tidor kat apartment, so kolamnya camgini. Kolam cermin tu kat hotel ... hahahaha ... hentam ajelah ...
Punyalah excited mummy dapat bawak anak sampai lupa bawak baju mandi ... spender pun spenderlah ... kekekeke ...

Kakak memang suka berendam ni ....

 Anak-anak suka mak-mak lagi gumbira ...

Acu melayan anak menakan yang jarang-jarang jumpa.

Malangnya kolam di bahagian apartment ni macam kurang terjaga. Tapi tak menjadikan masalah pun janji dapat terjun kolam kan ...

Esoknya kami sambung mandi kat kolam hotel. 


Kolam hotel baru ada cermin ... kekekeke



encem boy mama ...

Apa yang best dan tak best tentang Kinta Riverfront Hotel & Apartment, Ipoh.

Yang best :-

1. Bilik besar, bersih dan selesa.
2. Siaran tv cantik clear.
3. Terdapat 2 kedai serbaneka berdekatan hotel.
4. Berdekatan dengan Pasar Karat Ipoh.

Yang tidak best :-

1. Kebersihan di kolam apartment kurang dijaga tapi air kolam bersih.
2. Suasana lampu-lampu sepanjang Sungai Kinta malap, tidak secantik dalam gambar.

Sekian.

3 May 2018

MAJLIS KAHWIN ANAK SAUDARA DI IPOH

Kami hampir tidak jadi menghantar rombongan pengantin anak saudara ke Ipoh gara-gara Abah dimasukkan ke hospital.

Namun, alhamdulillah ... setelah doktor kata kesihatan Abah ok, barulah kami berani nak bawak Abah ke sana sebab alasan Abah nak keluar hospital cepat nak pi menghantar cucu sedara kahwin.

Kami semua tak yakin jugak, sampai mak kakak (sori ek kadang bahasa diri sendiri akulah kakaklah ... ikut sedap je ek) kata mak takyah pergilah ... Bila mak kakak cakap camtu ... Abang Kembong balaslah ... kalau mak tinggal kitaorang pergi sapa nak jaga mak dan abah jika apa-apa berlaku ... kekekekeke ...

Lagipun perjalanan cuma mengambil masa 2 jam, jadi kami teruskan niat nak kesana.

Yang kahwin ni adalah anak kepada sepupu kakak. Cicit pertama arwah Ibrahim Lembut dan Bibah Lembang yang kahwin. 


Family Akak Kembang bersama pengantin Hilmi & Syafikah


Tema Baby Blue


Pasti arwah Abang Hai tersenyum ketika ini melihat kebahagiaan anaknya. Semoga Allah tempatkan arwah Abang Hai bersama insan soleh.


Sukalah Abah tu dapat jumpa cucu-cucu kesayangan yang dah lama tak jumpa


Kesayangan babahlong


Disebabkan tak sempat nak seprise-seprise beday Abang Kembong ... kita tumpang makan kek pengantin jelah ... kekekeke ... jimat pun jimat :)


Jumpa orang kampung Paya Jaras di Ipoh


Nenek-nenek saudara ... alhamdulillah semua masih berkesempatan melihat cucu saudara kahwin ...


Lebih kurang 50 orang ahli IB Clans pi menghantar pengantin di Ipoh


Pengantin Baru vs Bakal Mak Pak Mentua (sapakah) hahahahaha ... anak tak habis SPM lagi dah gatai nak bermenantu kan ... kekekeke ...

25 April 2018

PENGALAMAN ABAH KENA SAWAN

19.4.2018 

Khamis lepas, jam 12 lebih tengah malam, aku dikejutkan dengan tangisan dan jeritan dari kakak Balqis dan mak.

"Mama! Bangun ... tengok atok tu!"

Aku kira aku baru hampir terlelap ketika itu. Dengan pantas aku dan Abang Kembong terus ke bilik mak. Masih menggelabah. Masih bercelaru.

Abah kena heart attack lagi ke? 

"Tengok Abah ko ni Len ... Mak panggil-panggil dia tak jawab! Tadi Abah ko macam kena sawan. Kaki dan tangan dia semua mengejang ke atas"

Ketika itu aku lihat Abah aku terbaring dengan mulut berbuih dan bernafas dengan kuat sekali (macam sukar bernafas).

Kami gerak-gerakkan Abah sambil pangil-panggil nama abah tapi tiada respon. Abah tetap kaku dengan mulut berbuih-buih (masa ni kaki dan tangan abah dah tak kejang).

Aku buntu. Terus suruh adik Moon call ambulans.

Dalam pada tu, Mak suruh aku ajar Abah mengucap. Bila sebut je La Ilaha Illallah Muhammadur Rasullah, ditelinga Abah ... jiwa dan raga aku seperti disentap. Pelbagai andaian dalam fikiran aku. Ya! Allah ... bantulah hambamu ini. Aku tak kuat sebenarnya.

Dekat 15 minit kami cuba menggerakkan Abah masih tidak berjaya. Sementara menunggu ambulans sampai, paramedik dalam talian cuba membantu meredakan keadaan yang sedia gelabah tu.

Adik Moon memang dah menangis-nangis sampai tak boleh cakap ... pas telefon pada Abang Kembong. Nasib baik Abang Kembong jenis tak gelabah (tak tunjuk sebenarnya).

Paramedik mengajar step by step menghadapi orang kena sawan :-

1. Jangan panik - sapa tak panikkan? Pertama kali keluarga kami menghadapi situasi sebegini. Nasib baik Abang Kembong boleh buat apa yang paramedik suruh dalam talian.
2. Alihkan sebarang bantal di kepala pesakit - masa kena sawan tu memang Abah tengah tidur. 
3. Lap air liur pesakit - masa ni dalam hati kami berkata Abah masih bernyawa ... huhuhuhu 
4. Mengerengkan badan pesakit - Tidak kisah alihkan sebelah kiri atau kanan. Janji mengereng. 

Selepas kami mengerengkan badan Abah, baru ada reaksi pada anggota badan Abah. Tangan Abah dah bergerak. Kemudian, Abah sedar dan terus bangun. Tau tak keadaan kami masa ni rasa nak menangis pun ada nak tergelak pun ado. Macam kelakar. Macam sedih. Bersyukur.

Bila Abah dah tersedar, Abah terus bangun nak berjalan. Abang Kembong dan adik ipar aku, Yuz papah Abah. Kejap ke depan terduduk. Kejap ke dapur, terduduk lagi. Memang kelihatan Abah lemah sangat.

Kami tanya Abah, kenal tak kami? Dia jawab entah .... Allahu.

Tidak lama kemudian, ambulans pun sampai (pun pengalaman pertama panggil ambulans datang rumah).  

    

Masa ni nurse tanya nama Abah pun tak ingat lagi ... 


Semoga Allah lindungi Abah. Abang Kembong ikut naik ambulans. Masa dalam perjalanan ke hospital, Abang Kembong whatsapp Abah dah boleh kenal menantu dia lepas kena nap. Tapi Abah tak ingat apa yang terjadi pada dia sebelum tu ...


Ya! Allah ... sedihnya lihat Abah macam ni .... meruntun-runtun hati aku tapi aku taknak menangis sebab nanti mak mesti lagi nangis ... aku tahan jer ...

 

Keadaan Abah ketika sampai di Wad Kecemasan Hospital Sungai Buloh. Masa ni Abang Kembong jer yang teman Abah. Kami sampai kemudian di hospital.


Bila kami sampai jer Abah baru buat scan MRI dan X-tray. Nampak jer kami Abah terus tersengih.


Ketika gambar ini di ambil Abah masih di wad kecemasan. Jika tengok lagak gayanya, Abah seperti tak sakit kan? Memang cam gitulah cara Abah. Selalu pura-pura tak sakit tapi sebenarnya dia sakit ... huhuhuhu ...

 

Dekat pukul 3 petang baru Abah di masukkan ke dalam wad biasa. Tapi Abah kena masuk wad di Hospital Kusta (hospital lama ... pun pertama kali).

Kat situ macam best sini suasana wadnya. Tenang, best dan bebas.Nak tau sebab apa?

*
*
*
*
*
*
*

 

Pesakit boleh keluar ambil angin cam Abah aku tu ... tengoklah tu ... menonong jer keluar sebab tak sabar nak jumpa cucu ....

 

Kat sini bolehlah terlepas keluar jumpa cucu-cucu dia ... taupun rindu ... lepas ni takleh degil lagi tau Abah :)

 

Haji Matusan bin Mohd Salimin - 71 tahun


Masa ni Abah dah rasa sihat. Sibok mintak nak balik. Nak gi Ipoh katanya ... Doktor masih kena pantau sehingga 24 jam bagi pesakit yang kena sawan ni. Jadi kena stay kat sini lagi ye bah.

Doktor kata ada pendarahan dalam kepala Abah aku. Itu tanda-tanda awal Abah aku kena sawan dan angin ahmar. Pastu patutlah sebelum ni Abah penah terjatuh dan tetiba dia lupa ingatan. Tak ingat kami dan tak ingat apa yang terjadi. Itu salah satu tanda jugak.

  

Kebetulan hari jadi Abang Kembong 20 April lepas jatuh masa Abah kat hospital. Tak sempat nak seprise-seprise bagai. 

Terima kasih Abang kerana sudi teman Abah saya di hospital. Saya tak dapat hadiahkan apa-apapun tapi Allah hadiahkan Abang pahala di harijadi Abang yang ke 39 tahun ini (insyaAllah) kerana jaga Abah saya.


Abah. Kakak selalu doakan Abah cepat sembuh. Kakak tak sanggup nak lihat Abah menanggung sakit. Bagi kakak Abah terlalu baik. Terlalu banyak pengorbanan Abah pada kakak dan adik-adik. Abah terlalu sayangkan kami kan. Sampai sakit pun Abah tetap senyum. Selagi hayat dikandung badan, kakak akan jaga Abah dan Mak sehabis baik. Kakak sayang Abah.

Sekarang ni kami kena pantau tahap kesihatan Abah. Kena makan ubat (abah selalu skip makan ubat jantung dia). Dah tambah ubat sawan pulak sekarang ni (kena tengok dia makan ubat depan mata). Kena tegah Abah dari gi mancing (tu hobi tegar dia). Abah tak tak boleh buat keje part time dia (abah selalu repair letrik dan paip orang kampung). Dah tak boleh tinggal Abah sensorang (takut sawan berulang). Yapi Abah aku ni jenis degil yaamat. Geram kadang tu ... semoga pengalaman baru Abah ni buat Abah lebih berhati-hati.

Jutaan terima kasih buat kaum keluarga kami, sahabat handai yang kenal dan tidak kenal serta geng sekolah Gading Prihatin 79 yang tak putus berdoa buat abah. hanya Tuhan yang dapat membalasnya.