10 October 2018

TRIP KOREA MUSIM PANAS 2018 (PART 4)

Day 3  
9 September 2018

Aktiviti hari ketiga kami, tour guide kami, Salam akan bawa kami ke istana yang terkenal di Korea iaitu Gyeongbokgung Palace. Tempat wajib korang kena pi tau. Istana Negara pun kakak tak penah pegi ... sembang kan ... kekekeke ... 

Gyeongbokgung Palace terletak di tengah-tengah kota Seoul. Belum panas vontot dah sampai.

Hari itu kakak rasa amat teruja sangat sebab salah satu tempat wishlist yang kakak nak pergi sangat ialah Istana Korea.

Kakak kan lebih suka layan drama korea yang bergenre klasik macam Jewel in the Palace, Princess Man, Jang Ok Jung, Arang And The Magistrate, Faith, Gu Family Book, Iljimae dan banyaklah lagi yang kakak dah layan. 

Selalulah berangan sambil tengok drama tu ... cantiknya dorang pakai hanbok tu ... pastu yang hero-hero hensemnya pakai camtu ... alahaiiii kakak ko ni banyak veranganlah!!!

Disebabkan semua faktor tulah kakak memang dah berangan dari sini lagi kakak tetap nak pakai hanbok jugak. Kalau member yang lain taknak pakai takpe ... doranglah mangsa nak ambik gambar kakak nanti ... kekekekeke ...

 Cakkk!!! cam orang Korea tak kakak ... hahahahaha 

Akhirnya mimpi jadi kenyataan. Dapat jugak kakak merasa pakai hanbok akhirnya. Korang kalau nak cari kedai sewa hanbok ada kat seberang jalan parking kereta Istana Gyeongbokjung tu ada 2-3 kedai yang sewa hanbok. Nasib kami baik sebab hari tu ada diskaun 50 % untuk sewa hanbok. Harga hanbok yang kakak sewa ialah 15000 won untuk 2 jam (pejam mata jer bayar RM55 demi kenangan manis)


Korang ada ke bos yang kat opis garang cam rimau tapi kat Korea baik cam kucing !! hahahahaha tipu lagi hokay. Orang yang paling tidak kakak jangka akan pakai hanbok ... kekekekeke ... Coooonaaaaa!!!!

Kaja-yo!! Jom Pergi!! kuar dah bahasa kpop akak koooo ....



Cuaca hari tu panas lit lit tapi berangin-angin jer. Nasib baik dah siap pakai sunblock … takut hitam plak balik Malaysia nanti … hehehehe …

Melangkah masuk je pintu belakang Gyeongbokgung Palace,korang akan nmpak kawasan istana ni diselaputi pasir memutih. Dahlah panas bak hang tapi tetap ramai pelancong (ke orang Korea yang lagi ramai … huhuhu)


Serius weiii bila dah pakai baju hanbok ni tak sure orang korea ke orang jepun ke ... lebih kurang jer ... kakak pun kalau free hair cam dorang tu mesti ingat cam korean lady kan .... hahahaha


Malaysian Ladies ...


Coooooonaaaaaaaaa!!! (baca macam drama korea)


King Kejung bersama perdana menteri Park Ez War


Rombongan Geng Suka Gelak 


Kalau boleh nak shoot 1000 kali kat sini ...


Tengah sakan possing depan Gyeongbokgung Palace, datang pelancong dari Jepun nak bergambar dengan kami ...
  

Tiba .... ada lagi pelancong dari Jepun plak join


Ingatkan dah habis ... sambung dengan pelancong dari Russia kot ...


lagi pelancong Russia ...

Terasa retis plak  ... kekekekeke ... 


Ingatkan dah habis, pelancong dari Taiwan plak berkenan ngan kami ... kekekekeke ...


Dah habis possing ngan pelancong leh sambung perasan princess balik ...


kantoi plak nampak kasut ngan selipar ... aduyaiiii




Geng Mak Dara's


Apa lah yang ditenung tu ...


Aigoooo!!!
Tak tau nak buat skrip apa ni ... kekekeke ...



Macam mimpi pulak bila berada di celah-celah tiang seri Gyeongbokjung Palace ni ... sebelum ni tengok dalam drama korea jer ...


 Gambar ke 555 kali ... hahahaha


korang tengok camne aku nak possing aman ... ada jer yg suka interfere ... nak di marah bos sendiri ... hadap jelah hahahaha ...



Ada macam pelakon-pelakon drama korea tak?


 Saat bahagia kami hingga terlupa ada banyak bil tak collect lagi ni ... bos besar dah menanti je tu ... kekekeke ...




satu lagi port yang teringin nak acah-acah jadi princess menanti prince dia datang ... hahahaha ...



Rasa belum cukup gambar 1000 keping ni ... hehehehe ...


Masa nak balik tu ramai pulak berkerumun depan pintu utama Gyeongbokgung Palace. Ingatkan ada artis korea tengah berlakon ke … rupanya baru lepas upacara tukar guard istana ataupun Royal Guard Changing Ceremony. Sempatlah kakak tengok babak akhir-akhir upacara pertukaran pengawal istana …


Penat kakak sengih-sengih tapi oppa tak layan pun ... penat ye!

Rupanya Royal Guard Changing Ceremony ni ada beberapa kali sehari, patutlah muka oppa ketat jer.  

Eleh! kakak pun ada bodyguard lah ... tak caya???


Inilah bodyguard kakak yang setia dari 2011 hingga sekarang, Mr K :)
Kali ni bodyguard kakak tak jadi photographer tapi tukang jaga beg kakak ... kekekeke ...


Sebelum mengakhiri entri Trip Korea Musim Panas Akak Kembang Part 4 ni ... meh kakak belanjer video drama baru Korea yang bakal meletop-meletop di Malaysia dan Korea. Mempersembahkan drama "The King Kejung & Prime Ministry with beauty lady"

Nah kakak belanjer lagi disebalik pembikinan drama korea "The King Kejung & Prime Ministry with beauty lady".

Tolong like !!! hahahahaha


Tak puas weiii keliling Gyeongbokgung Palace. Pasti akan ke sana lagi ...

Tips jika ke Gyeongbokgung Palace :-
  1. Jika korang mahu mengenakan hanbok, sila pakai pakaian nipis sebab nanti hanbok tu terus disarung jer. Tak perlu bukak-bukak baju. Kalau baju tebal kang menggelupur plak kepanasan melainkan korang pi musim sejuk.
  2. Perlu tenang sebelum masuk ke dalam istana. Hahahaha! besar kot Gyeongbokgung Palace tu ... kuatkan kuda-kuda korang. 
  3. Ambillah seberapa banyak gambar yang korang nak sebab nak patah balik agak malas kot.

4 October 2018

TRIP KOREA MUSIM PANAS 2018 (PART 3)

Mianhaeyo (maaf) pada yang tak sabar tunggu entri seterusnya dari Akak Kembang ye :) Kebizian plak lately ni ...

Ayoh! kita sambung lagi ...

Sambungan dari Pulau Nami, kami di bawa ke Petite France terletak di daerah Gapyeong. Dalam 15 minit kot dari jeti Pulau Nami (tak ingat). 

Nak masuk ke dalam Petite France dikenakan yuran masuk. Harga tiket masuk Petite France 8,000 won tapi pakej kami dengan KRtourguidemy dah termasuk yuran masuk. Semua Salam settlekan. 

Rupa-rupanya Petite France ni salah satu lokasi drama My Love from The Star lakonan Kim Soo Hyun dan Jun Ji Hyun. Banyak-banyak drama korea, drama My Love from The Star kakak tak layan lagi ... huhuhuhu ...

PETITE FRANCE

Petite France atau Mini France sebuah lokasi ala-ala di France. Bangunan dan dekorasi di Petite France di cedok dari suasana France. Disebabkan tak mungkin akan sampai ke France tu (bukan wishlist tempat impian kakak sebab sedar diri), baik kita pepeling di sini dulu.

Kakak nak sound awal-awal ni, korang ambillah beribu-ribu gambar kat sini walaupun kawan ko dah jeling semacam ... hahahaha! Nasib baiklah Kak Wanie rajin melayan ambikkan gambar aku kakakakaka!!

Sumpah! cantik weiiii !!!! nanti balik Malaysia korang akan rasa menyesal sebab alahai sikitnya ambik gambar kat situ (macam kakak).

Jika Malaysia ada Bukit Tinggi
Bandung ada Farm House
Korea pulak ada kakak ... eh! ada Petitie France


Noona-noona dari Malaysia


Sebelum menjelajah kawasah Petite France ni, lebih baik korang mintak information map di kaunter bayar tu ... supaya korang boleh bajet nak pegi mana dulu. Jangan jadi cam kakak menggelupur ke sana sini sampai dah tak tau nak pi mana ... kekekekeke:)


Kawasan Petite France ni memang sesuai untuk photoshoot wedding ke apa-apa jelah ... sebab kombinasi warna kat situ memang awesome :)

Nak photoshoot bersama kawan-kawan lagi best ...


Alahaiii comeynya ...

Tak larat kakak nak daki sampai ke atas tu ...



pepeling lagik ...


Tak kacau tak sah dorang ni tau ...

Bila dah post baru perasaan aksi orang belakang tu ... auchhhh!!!!

Hampir sejam lebih kat Petite France kami bertolak ke hotel. Oh! Ya ... jangan lupa beli air buah seberang pintu masuk Petite France. Sedap giler air buah kat situ. Pekat dan likat. Dorang tau cakap melayu tau ... tapi macam kakak pandai cakap anyanghaseyo! Dia pun tau cakap mari-mari! murah-murah! kekekeke ...

Kat Korea kita tak digalakkan buang masa sebab masa itu emas. Setiap hari kami diingatkan agar menetapi masa yang telah ditetapkan. Sampai ke hotel mesti jam 7 malam. Jika lebih di atas kesilapan kita, maka caj tambahan akan dikenakan. Bila di Korea kita kena jadi orang yang punctual sampai boleh sesak napas weiiii .... hahahahaha ...

Sementara nak sampai hotel. kami dah bincang-bincang nak merendek ke Dongdaemun malam tu.  Dongdaemun memang tidak termasuk pakej tour guide yang kami ambil. Sajalah nak merasa sendiri naik subway Korea plak. Dari hotel kami ke Dongdaemun cuma 1 stesyen train jer.


Nak naik Subway kena ada T-Money card. Kami dah siap-siap ambil dari Malaysia (kemudian ye kakak citer). Tinggal nak top up jer di convenience store kat sana. Kakak top up 5000 won dulu. Menurut Hani, setiap perjalanan dari satu tempat ke satu tempat yang tidak melebihi 1 jam perjalananya cuma 1250 sahaja. Jika lebih pulak caj tambahan sebanyak 300 won akan dikenakan. Murahkan?


tak sabar nak pepeling jadi orang Korea :) 

Semua teruja nak try Subway di Korea. 

Tapi keterujaan korang tak lama sebab bila korang bajet nampak jer tangga train kan kunun dah sampai tempat naik train tetapi tidakkkkk .... jauh lagi perjalanan korang hahahahaha ...

Kami tak terkejut sangat sebab dah rasa masa kat Jepun dulu :)

Tak sampai berapa minit dah sampai Dongdaemun Station


Sepanjang jalan di Dongdaemun ni banyak food street. Sodap-sodap jer kakak nengok.

Tapi tak semua boleh makan.

Salam dah pesan hanya Odeng jer boleh makan.


Serius!! Awalnya kakak tak tahu pun yang Odeng ni sedang menular di Malaysia. Kakak terujalah nak try Odeng Korea.


Tengok pada rupa parasnya macam takde makne je kan ....

Tapi sekali ngap sedap weiiii !!! 

Kalau tambah cili padi lagi sodappp hahahaha!

Harga Odeng di Korea secucuk 1000 won (RM3.70)

Hani kata kalau kat Malaysia ada jual kat Family Mart


Mula tu kakak tanya gak Hani nak makan kat mana ni? 
Hani jawab makan depan kedai je kak cam orang Korea ! Hahahaha! Sojuk-sojuk sodaplah makan Odeng kan ... Jangan ada yang kecam kakak makan bediri plak ... kakak terpaksa dik ...


Sedap sangat kan Kak Mar :)

Selain makan Odeng di Dongdaemun, aktiviti yang korang boleh lakukan di Dongdaemun ialah melontar duit ... hahahaha ... shoppinglah apalagi!! 

Area Dongdaemun terdapat banyak tempat shopping. Nak yang mahal ke murah ke semua sama jer tetap mahal ! kekekekeke

Kakak nak warning lagi ... selalunya kalau pakai tour guide ni, hari-hari terakhir baru dia bawak kita tempat shopping kan. Makanya, jika korang dah gi tempat-tempat shopping sendiri macam di Dongdaemun tu ... korang melontarlah apa yang patut dulu ... hahahahaha. 

Jangan jadi macam kakak, dah pegi tapi beli 3 helai tshirt jer. Pastu masa pergi tempat shopping tak puas nak repeat balik Dongdaemun tapi malangnya kedai murah souviner Migliore tutup hari isnin .... padahal hari Selasa dah nak balik.

Dan sila percaya ada supermarket disini tutup jam 5 pagi tau ..


Disebabkan tidak buat reseacrh sangat, sebab ada tour guide kan ... maka ada beberapa shopping mall best kakak terlepas ... patutlah banyak won bawak balik Malaysia ... tipu hokay!

Oleh itu Kakak belanjer tempat shopping di Dongdaemun dan waktu perniagaan shopping mall di Dongdaemun untuk korang. 


Orang pertama berjaya melontar duit di shopping mall hello aPM...
Korea terkenal dengan tshirt Supreme, maka wajiblah membeli ole-ole untuk orang tersayang ye.

Kat seberang sana tu Dongdoemun Design Plaza (DDP). Jangan tanya kakak ada apa situ sebab kakak malas nak seberang jalan. Sila google ye :)

Selain tempat shopping, tarikan lain di Dongdaemun ialah Cheonggyecheon Stream atau Sungai Cheonggyecheon. Sebuah tempat rekreasi untuk berehat-rehat melihat cahaya bulan di tepian sungai ...


di ambil dengan Huawei P20 Pro 
walahhhhhh!!! 

Yang menarik tentang sungai Cheonggyeheon ni adalah air sungainya tersangatlah bersih dan jernih. Kalau selalu tengok drama Korea mesti ada scene berlakon kat sini yang pijak-pijak atas batu tu ...

Disebabkan dah malam dan capek, maka terbantut nak buat camtu maka kami lepak tepi sungai jer sementara menunggu orang lain shopping ...  

Oh Ya! Waktu akhir perkhidmatan Subway ialah jam 12 tengah malam. Tepat jam 12 tengah malam dorang terus stop train. Kena pandai manage masa. Jika terlambat korang kenalah naik taxi.

Sekian laporan Akak Kembang untuk Trip Korea Musim Panas Part 3. Macam biasalah, pasti entri kakak ni sampai ke Part 10 kot ... kekekeke. Bertabahlah menunggu ye ... 

P/S : Jika nak cari ole-ole Korea atau souvenir murah boleh cari Migliore Dongdaemun (tutup pukul 4.30 pago), kedai souvenir Korea Fuzzo (24 jam buka) dan di Pyoung Hwa Fashion Plaza.