12 May 2018

RESEPI GULAI AYAM NOXXA

Assalamualaikum & Salam Sejahtera ...

Dah masak ke? Biasalah hari-hari minggu ni kadang kita malas nak masak kan ... tapi bagi yang bekerja ni ... hari cutilah nak tunjuk skill kan 😁

Harini Akak Kembang nak share Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi Noxxa atau  Gulai Cili Padi Ayam Noxxa.


Bahan-bahan :-

Seekor ayam (dipotong kecil)
15-20 cili padi *
3 biji bawang besar *
1 inci kunyit hidup *
1 cawan santan pekat (kakak guna santan kotak)
5 biji kentang (potong 4)
1 helai daun kunyit
2 batang serai (dititik)
2 keping asam keping
1 cawan air
Garam secukup rasa

*bahan ini dikisar

Cara membuat :-

1. Masukkan ayam, bahan kisar dan 1 cawan air ke dalam inner periuk noxxa.
2. Tutup periuk dan laraskan tombol ke arah PRESSURE.
3. Tekan HIGH PRESSURE 6 minit dan ON.
4. Apabila periuk berbunyi tit-tit, laras tombol ke arah STEAM dan lepaskan wap tekanan. Tunggu sampai habis wap tekanan. Tekan butang OFF dan buka tudung periuk perlahan-lahan.
5. Masukkan kentang, tekan HIGH PRESSURE 2 minit dan ON. Ulang cara 4 jika telah berbunyi tit-tit.
5. Kemudian, tekan butang STIR FRY dan ON. Masukkan santan, daun kunyit, serai, asam keping dn garam secukup rasa. Kacau sehingga mendidih.
6. Apabila sudah mendidih, tekan butang OFF dan sedia untuk dihidang.

P/S : Kenapa saya letak kentang kemudian? Sebab kalau letak awal takut lembik sangat. 


Anggaran masa masa dalam 12 - 15 minit jer ... ni anggaran jer ... kalau korang tembel lambatlah ... hehehehe ... tapi memang mudah sangat sebab korang tak payah berdiri tepi dapur sambil kacau gulai (takut taik minyak). 

Berminat Pressure Cooker Noxxa?
Harga pasaran Periuk Noxxa ialah RM863. Kakak kasi diskaun RM820 jer.
Boleh ansuran sehingga 4 kali. Bayar ansuran pertama korang terus dapat barang. Suka tak?
Nak murah lagi? Boleh join ahli :)

Untuk detail boleh hubungi Akak Kembang

WHATSAPP 013 4235479 @ 013 3670079
DM Instagram : Amway Akak Kembang

10 May 2018

JALAN-JALAN IPOH

PASAR KARAT IPOH

Rupa-rupanya Pasar Karat Ipoh ni dekat sangat dengan hotel kami (Kinta Riverfront Hotel & Apartment). Kami siap naik kereta lagi. Sudahnya, parking balik kereta dalam hotel sebab Pasar Karat ni depan hotel kami jer. Pasar Karat Ipoh dibuka setiap pagi Ahad dari jam 9 pagi hingga 12 tengahari.

Pasar Karat Ipoh ini dikenali dengan jualan barang-barang lama dan rare. Tak percaya meh kakak belanjer gambar ...


Nampak? Telefon zaman 90 an ada , radio lama dan macam-macam lagilah ...


Cawan dan botol ni memang rare. Ni zaman kakak kecik-kecik dulu glamer ni ... 


Dalam tak sihat tu sibuk jugak nak ikut kami jalan Pasar Karat. Boring katanya. Nampak kedai jual cincin sukalah Haji Matusan ni tau ...


Ni pun rare  ... payah nak jumpa sekarang ni ...


Tengok uncle ni, barang-barang camni pun dia jual. Speaker tu ada je kat umah mak abah dulu, tak teringat pun nak simpan ... leh buat duit kan ...


Lega sakit bila dapat beli kaset pop yehyeh Abah. Seketul RM30. Boleh buat duit betul ... hehehehe ..

Pada kakak, okaylah Pasar Karat Ipoh ni. Ada banyak benda jual sampai skru-skru yang dah berkarat pun depa juai ... lagi dasyat ada pulak yang membeli tu ...  hehehehehe ...

RESTORAN HOLLYWOOD

Lepas check out, kami terus cari makan. Awalnya nak makan Mee Kari Mat Jasak tapi disebabkan anak cina jadian ni sibuk nak makan wantan terpaksa ubah tempat.

Bila sampai je kedai dituju, agak terkejut. Takkan nak makan kedai ni ... macam kedai cina kat welfare jer ... Tapi ramai je umat melayu makan situ. Anak cina jadian tu nak jugak. Okay! kakak layankan jelah selepas buat kajian tentang Restoran Hollywood ni ...


Sukalah tu anak cina jadian ni dapat makanan kegemaran dia (kakak lupa nama apa)


Sumpah! Mee Kicap Pedas kat Restoran Hollywood sedap giler weiiii ... kakak asyik terbayang jer ni. Macam nak ajak Abang Kembong pi rempit jer ke Ipoh ... semua cukup rasa ...

dan ....

kopi ais kat situ memang sedap gilerrr

STREET ART IPOH

Dah kenyang dan singgah solat, kami singgah ke Street Art Ipoh sebelum menuju pulang ke Sungai Buloh.


Bini mana ... hahahaha


April boys


Bawak kakak jenjalan bagi hilang stress nak exam besar tahun ni ...


psttttt!!!!


Anak bujang lagi satu taknak bergambor sebab bad mood :)



Tak semua Mural Art Ipoh ni kami sempat bergambar. Ada mural yang masih berkeadaan baik dan ada yang sudah luntur warnanya. Sebenarnya banyak lagi cuma malas nak teruskan memandangkan masa terhad.

Plan B pun kami tak singgah sebab last year dah singgah lagipun tak sempat hari makin petang. Alhamdulillah, segala urusan di Ipoh dipermudahkan. Niat nak bawak anak-anak dan keluarga bercuti walaupun sekejap terlaksana. Lepas ni kakak kena kuarantin sebab nak exam besar hujung tahun ni. 

Sekian pengalaman Jalan-Jalan Ipoh dari Akak Kembang :)

5 May 2018

RESEPI GULAI NANGKA NOXXA

Sempena hujung minggu ni, meh kakak belanjer korang resepi guna Periuk Noxxa.

Nak masak apa ek? Kakak try buat Gulai Nangka lah ...


RESEPI GULAI NANGKA NOXXA (12 minit)

Bahan-Bahan :-

2 kg nangka muda
4 biji bawang besar *
20 biji cili padi *
1 inci kunyit *
sedikit ikan bilis *
1 kiub ikan bilis 
2 batang serai
2 helai daun kunyit
1 cawan air
1 kotak santan (sederhana)
garam dan perasa

Semua bahan * dikisar

P/S : sila guna pot noxxa


Punyalah ghairah nak masak Gulai Nangka dalam periuk noxxa sampai kakak lupa nak buang batang nangka tu ... kekekekeke

Cara-cara :-
  1. Masuk nangka yang telah dibersihkan dan sedikit garam. Masukkan air sehingga menutupi nangka tersebut.
  2. Tutup periuk dan laraskan tombol Pressure. Tekan High Presure 10 minit dan On.
  3. Setelah 10 minit, tukar arah tombol ke Steam untuk lepaskan tekanan wap. Apabila tiada bunyi desiran, tekan butang Off dan buka tudung periuk perlahan-lahan.
  4. Toskan nangka dan ketepikan.
  5. Kemudian masukkan nangka tersebut kedalam inner periuk noxxa semula. 
  6. Masukkan bahan kisar, kiub ikan bilis, serai, daun kunyit, air dan santan.
  7. Tekan Tekan butang Stir Fry dan On.
  8. Kacau sehingga menggelegak. Tekan butang Off. Siap.

Siap dah Gulai Nangka Noxxa. Mudahnya dengan Periuk Noxxa ialah korang tak payah nak tunggu lama merebus nangka tersebut. Suka tak?


Berminat Pressure Cooker Noxxa?
Harga pasaran Periuk Noxxa ialah RM863. Kakak kasi diskaun RM820 jer.
Boleh ansuran sehingga 4 kali. Bayar ansuran pertama korang terus dapat barang. Suka tak?
Nak murah lagi? Boleh join ahli :)

Untuk detail boleh hubungi Akak Kembang

WHATSAPP 013 4235479 @ 013 3670079
DM Instagram : Amway Akak Kembang


4 May 2018

BERMALAM DI KINTA RIVERFRONT HOTEL & APARTMENT IPOH

Alang-alang menghantar orang kahwin, kami selalu akan terus bercuti. Hotel dah ditempah sebulan sebelum majlis.

Kakak menginap di Kinta Riverfront Hotel & Apartment, Ipoh. Pengaruh dari keindahan dalam google :) Kakak tempah melalui Expedia.com.my Dah survey kat agoda dan booking.com, nampaknya harga di Expedia lagi murah ... rembat jelah.

Lagipun bolehlah abah dan mak berehat. Bukan kami sekeluarga jer pi bercuti di Ipoh ... ada 3 keluarga lagi yang ikut sama.

KINTA RIVERFRONT HOTEL & APARTMENT

Sengaja amik apartment sebab senang kami keluarga berkumpul. Lagipun semalam je ...

Tak banyak kakak dapat ambil gambar sebab dah penat kat kenduri tadi kan ... layan jelah beberapa gambar tumpangan ni ek ...
Ini bahagian ruang tamu. Memang besar dan berbaloi pada korang yang bawak ramai sanak saudara. Bawak toto, boleh tidur reramai. 


Bahagian tengah dan dapur. Peti ais dan kettle turut disediakan. Dapur je takde.

Siaran TV memang clear ... apartment kami betul-betul menghadap Sungai Kinta ...

Ini master bedroom. Ada bilik air dan bath tab. Ada tv jugak master bedroom.

Bilik kedua. Ada bilik lagi satu diluar.

Bilik ketiga ... 

Harga hotel Kinta Riverfront Hotel & Apartment berharga RM286.39 untuk satu malam. 

Tak sabar memasing nak terjun kolam. Bila kakak sampai je kat kolam ... awat kolam ni takde cermin? Rupanya tu kakak terlupa, kakak kan tidor kat apartment, so kolamnya camgini. Kolam cermin tu kat hotel ... hahahaha ... hentam ajelah ...
Punyalah excited mummy dapat bawak anak sampai lupa bawak baju mandi ... spender pun spenderlah ... kekekeke ...

Kakak memang suka berendam ni ....

 Anak-anak suka mak-mak lagi gumbira ...

Acu melayan anak menakan yang jarang-jarang jumpa.

Malangnya kolam di bahagian apartment ni macam kurang terjaga. Tapi tak menjadikan masalah pun janji dapat terjun kolam kan ...

Esoknya kami sambung mandi kat kolam hotel. 


Kolam hotel baru ada cermin ... kekekeke



encem boy mama ...

Apa yang best dan tak best tentang Kinta Riverfront Hotel & Apartment, Ipoh.

Yang best :-

1. Bilik besar, bersih dan selesa.
2. Siaran tv cantik clear.
3. Terdapat 2 kedai serbaneka berdekatan hotel.
4. Berdekatan dengan Pasar Karat Ipoh.

Yang tidak best :-

1. Kebersihan di kolam apartment kurang dijaga tapi air kolam bersih.
2. Suasana lampu-lampu sepanjang Sungai Kinta malap, tidak secantik dalam gambar.

Sekian.

3 May 2018

MAJLIS KAHWIN ANAK SAUDARA DI IPOH

Kami hampir tidak jadi menghantar rombongan pengantin anak saudara ke Ipoh gara-gara Abah dimasukkan ke hospital.

Namun, alhamdulillah ... setelah doktor kata kesihatan Abah ok, barulah kami berani nak bawak Abah ke sana sebab alasan Abah nak keluar hospital cepat nak pi menghantar cucu sedara kahwin.

Kami semua tak yakin jugak, sampai mak kakak (sori ek kadang bahasa diri sendiri akulah kakaklah ... ikut sedap je ek) kata mak takyah pergilah ... Bila mak kakak cakap camtu ... Abang Kembong balaslah ... kalau mak tinggal kitaorang pergi sapa nak jaga mak dan abah jika apa-apa berlaku ... kekekekeke ...

Lagipun perjalanan cuma mengambil masa 2 jam, jadi kami teruskan niat nak kesana.

Yang kahwin ni adalah anak kepada sepupu kakak. Cicit pertama arwah Ibrahim Lembut dan Bibah Lembang yang kahwin. 


Family Akak Kembang bersama pengantin Hilmi & Syafikah


Tema Baby Blue


Pasti arwah Abang Hai tersenyum ketika ini melihat kebahagiaan anaknya. Semoga Allah tempatkan arwah Abang Hai bersama insan soleh.


Sukalah Abah tu dapat jumpa cucu-cucu kesayangan yang dah lama tak jumpa


Kesayangan babahlong


Disebabkan tak sempat nak seprise-seprise beday Abang Kembong ... kita tumpang makan kek pengantin jelah ... kekekeke ... jimat pun jimat :)


Jumpa orang kampung Paya Jaras di Ipoh


Nenek-nenek saudara ... alhamdulillah semua masih berkesempatan melihat cucu saudara kahwin ...


Lebih kurang 50 orang ahli IB Clans pi menghantar pengantin di Ipoh


Pengantin Baru vs Bakal Mak Pak Mentua (sapakah) hahahahaha ... anak tak habis SPM lagi dah gatai nak bermenantu kan ... kekekeke ...