31 October 2018

TRIP KOREA MUSIM PANAS 2018 (PART 7)

Hari ke 4
10 September 2018

Hari ke 4 kakak di Seoul. Otokee! Sekejap je dah 4 hari, esok dah nak pulang :(

Itinerary hari ke 4 adalah shoppinggggg!! Kakak sukaaa!! hehehehe ...

Tour guide kami berganti lagi. Kali ni perempuan plak, Hani. Kecik comel jer orangnya. Student engineering kat Sungkyunkwan University.

Kami akan dibawa ke perkampungan orang Korea zaman dulu, Namsangol Hanok Village. Alaa .... macam dalam cerita korea tu. Tapi malangnya, haritu tutup pulak. Kecewa kakak tau. Baru nak possing ala-ala orang Korea kat depan umah dorang tu. Takde rezeki kan.

Hani bawa kami ke Bukchon Hanok Village.

BUKCHON HANOK VILLAGE

Meh kakak citer sikit pasal Bukchon Hanok Village (nipun Hani yang bagitau ... hehehe). Perkampung Bukchon Village ni ni sebuah perkampungan/penempatan tradisional yang terpelihara dari zaman moden. Jika di lihat, semua rumah di sini adalah berkonsepkan rumah tradisional orang Korea. Menurut Hani, kebanyakan penghuni kat situ semua orang kaya-kaya. Tengok bumbung rumah pun tau ... hehehehe


Di kiri dan kanan perkampungan Bukchon Hanok Village ni semuanya rumah tradisional korea.

Jalan di kawasan Bukchon Hanok ni agak berbukit-bukit. Standard kawasan di Korea lah kan! Tu pasal orang kecil selim melim :)

Kaja! (Jom)


Di sini anda di larang buat bising kerana kebanyakkan rumah di Bukchon Hanok ni berpenghuni. Memang sukar buat kami Geng Suka Gelak sebenarnya untuk menjaga tatasusila ... jalan sikit gelak ... nak possing pun gelak ... acaner?

Hani kata, orang muda Korea terutama yang tengah belajar tak suka bercampur gaul sesama mereka. Selfishlah omputih kata ... 

Menantu sapalah berseluar pelekat di Korea ni :)

Hani kata lagi, orang-orang muda di Korea zaman sekarang tak nak kahwin sebab kosnya sangat mahal. Jika nak kahwin, pengantin lelaki kena sediakan rumah manakala pengantin perempuan pulak kena beli perabot untuk rumah tu pulak. Disebabkan bebanan tula dorang lebih rela bercinta je dari berkahwin.

Tu pasal susah nak tengok baby atau anak kecil di Korea sebab dorang tak mau beranak pinak.

Nak gelak pun kena gelak pelan-pelan ...

Sebelum dorang kacau kakak, baik kakak amik gambar dorang dulu ...

Anda rasa kakak ada masa nak pening kepala??

Dimana-mana kakak mangsa bulian dorang ni ... takleh nak possing molek ...

oklaylah! kakak bagi can tumpang glamer kakak ... kekekeke

Tak taulah kenapa hanya rumah tu jer yang jadi tumpuan kami bergambar, padahal ada banyak lagi rumah kat atas kat bawah. Larat dengan tak larat jelah korang nak jalan.

Tuan umah tak bagi masuk ... ingatkan bolehlah makan nasi dengan kimchi ... huhuhu

Sebenarnya, di Bukchon Hanok Village juga terdapat kedai sewa hanbok. Jika korang nak jalan-jalan sambil pakai hanbok boleh cari ada jer sekitar Bukchon Hanok tu. 

Selesai kawasan sebelah timur, kita ke barat pulak. Kat situ ada 2-3 kedai jual cenderahati. Bolehlah nak beli tapi kami tahan nafsu sebab nak berabih kat Namdaemun nanti ...

Di kawasan barat sama juga berkonsepkan rumah tradisional Korea cuma di sebelah barat ni korang dah boleh tunjuk perangai korang sikit. Bolehlah nak gelak-gelak balik hehehehe ....


Disebabkankan yang lain udah capek, maka kami bertiga je yang larat mendaki bukit lagi bersama Hani. Bukan selalu ke Korea kan, jangan buang masa ... hahaha. Kalau kakak jadi tour guide mesti korang tak sanggup kan sebab semua tempat nak singgah hahahaha ...

Lorong pujaan sebab payahnya nak tunggu takde orang lalu lalang ...

Mini Love :)

Tour Guide Murah di Korea boleh usya Salam Tour Guide


Tumpang berehat jap ...


Bergabong Meletop Kebabom

Okaylah! Kakak nak hantar periuk noxxa jap, tunggu entry Kwang Jang Market pulak ye!

Tour Guide Murah di Korea boleh usya KRtourguidemy 
Kakak rekomen!


24 October 2018

TRIP KOREA MUSIM PANAS 2018 (PART 6)

NAMSAN TOWER

Bagi mengubat kedukaan hati perempuan disebabkan kedai kain Kwang Jang Market tutup, Salam terus bawak kami ke Tower Cinta :)

Memang tak lengkap ke Korea jika tak singgah Namsan Tower atau Seoul Tower. Ini pun salah satu tempat impian kakak jika ke Korea. Semua gara-gara drama Korea, The Legend of The Blue Sea :)

Untuk pengetahuan korang, sebarang kenderaan tidak dibenarkan naik sampai ke Namsan Tower. Ahjussi bas kami berhentikan kami kat bawah jer. Mahu tak mahu kami terpaksa rela jalan kaki ke Namsan Tower.  

Kakak warning awal-awal ye... kuda-kuda kaki kena kuat sebab nak ke Namsan Tower ni kena daki bukit sikit. Tapi apalah sangat takat bukit jer kan ... yang penting pengalaman best.

Jauh ke nak daki tu? Takdelah jauh sangat, cukup-cukup nafas korang sampailah ke atas tu ... hehehe


Penat pendakian kami hilang bila nampak Namsan Tower Seoul :) 


Port pertama untuk possing. Dari sini korang boleh tengok bandar Seoul. Jika waktu malam mesti lagi best.

Takdelah besar sangat pun kawasan ni. Kena berebut-rebut nak ambil gambar semata nak bagi nampak Seoul City.


Saranghae Oppa Rashidan ...

Namsan Tower ni sesuai untuk orang yang tengah cintan cintun pasal korang boleh kunci cinta korang kat sini, pastu nanti dah clash boleh bukak balik ... matilanakkkk nak kena beli tiket ke Korea lagi semata nak bukak mangga cinta korang plak ... kekekeke

Tips : Sila bawak padlocks/mangga dari Malaysia ye sebab kat sana mahal ... hehehehe


Protege kaki silang kakak ... kekekeke


Sessi pembulian berlaku ...


Gaya itu penting kan bosses!


Mencari-cari kerusi senget yang femes di Namsan Tower tapi malangnya dah takde ... Salam kata mungkin dah patah ... huhuhu. Duduk cangkung pun boleh kan ...


Kau Kunci Cintaku Dalam Hatimu cukuplah ... takyah nak lock kat sini ... jauh benor nak bukak nanti :)


Satu-satunya hasil bulian terbaik!


Selain bergambar bersama-sama kunci cinta, korang wajib cuba coffee Korea. Sedap!

Bergambar kenangan di Seoul Tower Plaza.

Tour Guide Murah di Korea boleh usya KRtourguidemy 
Kakak rekomen!


Di sini berlaku lagi kekesalan kerana tak sampai 1000 keping gambar pun. Korang amiklah beribu-ribu gambar supaya tak menyesal macam kakak :(

Ada banyak tempat lagi untuk kaki possing di Namsan Tower ni, disebabkan kuda-kuda makin lemah, kami tak tak jalan sepenuhnya pun. Korang ... silalah terokai Namsan Tower ye ... nanti menyesal cam kakak. Berapa kali menyesal daaaaa ....

Jika ke Korea lagi, kakak nak suruh Salam bawak kakak pi rumah Lee Min Hoo dalam drama Legend of The Blue Sea yang boleh nampak Namsan Tower tu. Berangan is free kan :)

Kakak nak gi masak jap, nanti kita sambung hari ke 4 kakak di Korea plak ye! Bai


22 October 2018

TRIP KOREA MUSIM PANAS 2018 (PART 5)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera korang... 

Kakak syak mahu setahun kot entri kakak pasal Korea ni hahahahaha ... kekangan masa terlampau sedang melanda kakak. Harap korang tak jemu menanti dan membaca blog kakak ye ...

Okay jom sambung Trip Akak Kembang ke Korea Musim Panas. 

INSADONG

Selepas puas pepeling jadi Princess Korea, kami dibawa ke Insadong untuk makan tengahari. Tidak jauh pun dari Gyeongbokjung Palace.


Pemandangan sekitar jalan Insadong. Ramai sungguh orang disini. Bukan saja pelancong macam kami, orang Korea pun ramai. Mungkin cuti hujung minggu kot. 

Menurut Salam, Insadong terkenal sebagai tempat jual barang-barang unik dan antik. Ada juga souviner tapi mahal sikit. Kami tak sempat cari pun sebab perut memasing dah kelaparan masa tu ...


Ini baru sebahagian jalan di Insadong


Di kiri kanan jalan di Insadong ni banyak kedai. Macam-macam barang ada. 

Malangnya kakak tak survey apa yang ada di Insadong sebelum ke sini. Sebenarnya ada banyak lagi port menarik.

Disebabkan kami fokus nak makan jer kat sini maka yang lain-lain terlepas pandang. 

Salam nak bawa kami makan di kedai Ikan Bakar Korea. Nama kedai tak ingat tapi tak jauh je dari entrance masuk ke jalan Insadong.


Ikan Bakar Korea weiiii! 
Menu kami berempat. Memang puas hati dan sedap sangat weiiii ...


Orang kata jika ke Korea rugi diet hehehehe.   Jom cuba aiskrim Arab plak di Korea! 


Memang sedap giler lagi-lagi cuaca hangat kan ... 


Jika anda penggemar Takoyaki,  anda wajib mencuba Takoyaki original Korea di Insadong! Jangan risau ianya Halal :) 

Oh Ya! Jika korang mencari gula-gula madu atau gula tarik, di Insadong ada jual. Selang 2 gerai jer dari gerai jual Takoyaki ni. Malang sekali lagi kakak hanya mampu lihat je orang beli... lepas tu menyesal tak sudah sebab tak beli ... huhuhu

Jadi kakak harap korang jangan jadi cam kakak. Jika tour guide bagi masa untuk korang tour Insadong tu... gunalah sebaik mungkin jangan jadi macam kakak asyik nak melekat dengan tour guide jer... kekekeke...


Gambar kenangan dengan Salam. Esok ganti dengan orang lain pulak ... huhuhuhu ... sedih pulak Mama tauu ... hehehe

KTO SEOUL

Selepas kenyang dan kenyang lagi, kami dibawa ke KTO Seoul (Korea Tourism Organization) untuk solat. Selain solat korang boleh jalan-jalan dalam KTO. Ada banyak benda rupanya boleh cuba. Rupanya nak try hanbok free pun boleh tapi sebab kami dah cuba so tak heranlah kan!


KTO Seoul ni terletak sebelah Cheonggyecheon Stream jer ... 


Toilet di KTO sangat cantik dan best. Sampai berejam deme duduk dalam tu ...


Ruang solat di KTO ni comel jer. Boleh  muat 2 orang jer. So, kena gilir-gilir sembahyang. 



Kakak jatuh cinta dengan tempat ambil wuduk di KTO yang comel sangat!


Ada ruang lepak rupanya di KTO ni. 


Nasib tak berapa baik takde artis Korea plak datang KTO haritu :) Nasib baik ada patung pun jadilah ... 


Di sepanjang Sungai Cheonggyecheon ada banyak food truck tapi kami hanya mampu tengok jelah sebab non halal ye. 

KWANG JANG MARKET

Selesai solat dan buang hajat memasing, kami dibawa ke Kwang Jang Market. Tidak jauh jugak dari KTO Seoul tadi. 


Jika mahu membeli kain cotton semurah 10000 untuk 4 meter disinilah tempatnya. 10000 won bersamaan RM37 hengget. 

Perempuan bila dengar kain cotton murah, bergetar ovari kan (betul ke ayat orang sekarang camni kan) hehehehe


Ada pasar makanan rupanya ... nasib tak boleh makan hehehe


Malangnya, dah tutup kedai kain di Kwang Jang Market. Rupanya pukul 5 petang dorang dah tutup.

Disebabkan memasing frust tak dapat kain cotton, Salam bawa kami ke Namsan Tower. Terubat jiwa perempuan :) 

akan bersambung ...

P/S: Pada yang inginkan perkhidmatan tour guide di Korea boleh tengok di FB dan IG KRtourguidemy. Kakak rekomen!