23 April 2019

TRIP KOREA MUSIM PANAS 2018 (PART 9)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera bloggers dan peminat blog Akak Kembang. Lama kakak menghilang kan? Rindu kan? 

Mana tak rindu ... dekat 5 bulan Blog Akak Kembang berabuk. Sekali bukak blog, hak aloh! entri pi Korea tak habis-habis lagi ... ampunnnn!!

Jom sambung!

Hari ke 5 (Selasa)
11 September 2018

Sekejap jer dah 5 hari kami di negara k-pop. Tak puas sebenarnya dan agak sedih nak meninggalkan Korea ... huhuhuhu ...

Flight kami petang, jadi ngam-ngam check out pukul 12 kami terus gerak ke Incheon Airport. Tak sempat nak kemana-mana ...


Syukur beg tak beranak pinak tapi terpaksa jugak menumpang beg kecik ngan orang lain disebabkan beg pokadot kakak tu dah merekah ... huhuhuhu


Geng Giler-Giler



Nak tebus tax boleh guna mesin ni jer ... Kami tak dak nak tebus tax sebab dah siap-siap tolak kat kedai masa beli.


Terima kasih Azrul. Semoga sukses dalam pelajaran.


Mampu amik gambar jer sebab tekak kakak takleh terima sebarang sushi mushi :)


Berbakikan masa yang ada, kami mencari surat di Incheon Airport. Jangan risau, di Incheon Airport ni memang ada menyediakan surau untuk muslim. 

Tips mencari surau di Incheon Airport : Selepas melepasi imegresen, jalan ke arah belah kanan dan cari Gate 24. 


Pestime kakak jumpa surau bercampur jantina. Jangan risau, amik wuduk kat toilet ye ... bukan dalam surau :)


Jika nampak kedai Peanuts ni, surau bersebelahan jer ...


Tak banyak tips yang kakak nak bagitau sebab kami ambil pakej tour guide. Tour guide jugak terpulang pada kehendak korang. Ada orang suka jalan sendiri sebab lagi jimat. Ada orang suka ambil tour guide sebab malas nak jalan ... malas nak fikir. Semua terpulang bajet masing-masing.

Ikhlasnya jika ke Korea, kakak lebih suka pakai tour guide sebab ada transport, tak payah nak sibuk-sibuk tengok map, tak payah nak pasang kuda-kuda sangat ... hehehehehe

Terpulang ... macam kami, dua-dua merasa. Siang pergi dengan tour guide, malam merayap sendiri.

Pada yang inginkan perkhidmatan tour guide di Korea boleh tengok di Facebook dan Instagram KRtourguidemy. Kakak rekomen! 

Jika ada rezeki pasti kakak ke sana lagi bawak family pulak :)

5 April 2019

FOURTY & FABULOUS


Assalamualaikum & hai blogerian...

Hampir 4 bulan Blog Akak Kembang menyepi kan ...

Akak Kembang kebizian ... bz dengan bisnes Amwaylah ... bz dengan bisnes bungalah ... nak buat camner ... demi kelangsungan hidup kan ...

Orang kata ... umur dah 40 an ni dah boleh relaks ... ooo tidak ... makin kuat kerja lagi adalah ...

Mana tidaknya ... bila umor 40 an ni anak dah start sambung belajar ... macam-macam perbelanjaan nak kena keluar duit ...

Tak simpan duit ke dari muda? Adalah simpan serba sedikit tapi dah gaji pun ciput ... mana nak cukupnya kan. Tapi kakak percaya dengan rezeki Allah aturkan. Walaupun gaji ciput, dapatlah jugak kakak merasa jalan ke sana sini. Itu rezeki jugak ...

Alhamdulillah. Syukur Tuhan. Masih bisa bernafas. Masih bisa menikmati kehidupan bersama insan tersayang.





Happy Fourty & Fabulous :)