6 April 2019

RESEPI SUP TULANG NOXXA

Puasa-puasa ni memang lemau nak menghapdate blog ... huhuhuhu ...

Lagipun tahun ni sambutan puasa alakadar jer. Jarang sekali menjenguk Pasar Ramadhan. Selalu masak sendiri jer (mak ngan adik yang masak ... hehehehe)

Disebabkan keterujaan Akak Kembang dengan Periuk Pressure Cooker Noxxa, sanggup masak Sup Tulang Noxxa semata nak mencuba. Padahal Akak Kembang bukan suka sangat sup-sup ni ...

Memang mudah bak hang!! lah masak Sup Tulang ni dengan Periuk Noxxa. Selalu masak atas dapur, mau makan sejam lebih kan?? Dengan Periuk Noxxa 30 minit jer!!!

Sambil masak sambil karaoke pun boleh ....

Jom Akak Kembang ajar korang ....


RESEPI SUP TULANG NOXXA (30 minit)

Bahan-Bahan :-

1 kg tulang lembu
4 biji bawang besar*
6 ulas bawang putih*
2 inci ulas*
1 batang lobak merah (dipotong)
2 batang kayu manis
3 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Sedikit lada hitam
Sup Bunjut
Sup Tulang 
Daun sup
1 cawan air
garam dan perasa

Semua bahan * dihiris


Cara membuat :-

1. Tekan butang STIR FRY dan ON.
2. Masukkan minyak. Apabila minyak panas, tumis bahan kisar sehingga kekuningan. Kemudian masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, lada hitam dan buah pelaga.
3. Masukkan 1 cawan air dan kacau. Masukkan sup bunjut dan sup tulang.
4. Masukkan tulang tadi dan kemudian isi air sehingga menutupi tulang tersebut. Tutup periuk.
5. Laraskan tombol ke arah PRESSURE.
6. Tekan HIGH PRESSURE 28 minit dan ON.
7. Apabila periuk berbunyi tit-tit, laras tombol ke arah STEAM dan lepaskan wap tekanan. Tunggu sampai habis wap tekanan. Tekan butang OFF dan buka tudung periuk perlahan-lahan.
8. Kacau dan masukkan lobak merah, tekan semula butang HIGH PRESSURE selama 2 minit dan ON. Ulang cara 7 jika telah berbunyi tit-tit.
9. Kemudian, tekan butang STIR FRY dan ON. Masukkan garam, pak aji dan daun sup. Kacau sehingga mendidih. Siap!

P/S : Kenapa kakak letak kentang kemudian? Sebab kalau letak awal takut lembik sangat. 



Pertama kali seumur hidup Akak Kembang masak Sup Tulang ... not bad!!!

with love 💗 
pls follow/like/subcribe
BlogIG | Youtube

No comments:

Post a Comment