28 Oktober 2010

Potong Kek

Demi tak menghampakan Adik Qayyum..aku buat jugak befday cake untuk dia. Sedekah makanan skit kat surau. Jamu makcik2 makan. Tapi adik moody mlm tu...sebab Mama dia tak buat kek Batman Superhero dia...terus majuk..xmo tiup lilin. Puas dok pujuk...ndak jugak dia tapi tak ikhlas jek...
 
Takpelah janji dia happy...jumpa pakcik2..makcik2..nenek2..datuk2..yang sentiasa mendoakan untuk dia. Yang sentiasa menggembirakan dia.
Puas kena pujuk...takmo tiup lilin...
Dah berejam memujuk..baru nak tiup lilin..tupun tak ikhlas...
Potong kek pun tak iklhas...sebab Mama tak buat kek Superhero dia..Batman..
 
Begitulah al-kisahnya....semoga Adik Qayyum cepat sihat hendaknya. Hari ni Adik Qayyum ada appoinment kat PPUM lagi. Harap-harap semuakan berjalan lancar.
 
 
Alin Marlini - Ini adalah autopublish entry..negh..ngeh..

27 Oktober 2010

Qayyum 6 Tahun

Selamat Hari Jadi Adik …
Tanggal 27 Disember 2004 lahir seorang putera yang ditunggu-tunggu oleh setiap insan dalam rumah kami. Putera pertama dalam keluarga kami. Alhamdulillah..sehabis tsunami melanda 26 Disember 2004..si putera yang dinanti-nanti itu ingin segera keluar melihat dunia penuh pancaroba ini.
Kelahirannya memberi berjuta sinar bahagia pada keluarga kami malah bahagia untuk yang lain jugak. Kelahirannya memang satu keajaiban kerana dialah Sang Putera yang pertama dalam keluarga kami.
Lalu kami namakan anak itu, Firhan Qayyum Bin Rashidan.
Hari ini 27 Disember 2010, genap umur Firhan Qayyum 6 tahun. Adik Qayyum lahir ujung tahun...tu pasal memang manja sangat.
Tahun ini adik Qayyum sambut birthday atas kerusi roda. Maafkan Mama. Dugaan buat kita sekeluarga.
Kesedihan Mama … tidak digambarkan. Sukar buat Mama sebenarnya namun ini hanya ujian dari Allah buat kita sekeluarga. Adik terpaksa menerima dugaan hebat dalam usia Adik yang masih kecil dik...tak tertanggung rasanya... walaupun berat hati Mama menerimanya. Mama redha dik..Mama pasti Allah akan bagi ganjaran yang setimpal dengan kesakitan yang Adik alami. Jika hari ini Adik masih belum boleh berjalan..Mama yakin tidak lama lagi pasti Adik akan bangkit kembali. Mama tahu Adik kuatkan....Mama sentiasa mendoakan untuk Adik.
Selamat Hari Lahir buat anak Mama, Firhan Qayyum. Selama 6 tahun kasih sayang Mama, Babah & Kakak serta keluarga kita semakin kuat. Semoga dipermudahkan segalanya untuk Adik. Mama sayang Adik Qayyum. Mama harap adik Qayyum jadi anak yang soleh, belajar rajin-rajin walaupun adik akan masuk sekolah lambat dari mereka. Mama sentiasa doakan yang terbaik untuk adik Qayyum. Mama sanggup buat apa saja demi adik Qayyum (tapi jangan lebih-lebih dahlah).
Alin Marlini : Tolong doakan yang terbaik untuk Adik Qayyum.

20 Oktober 2010

Tarikh Cantik 20.10.2010

Cantik kan nombor 20102010....susah nak dapat ni...Cantik nombor ini...secantik itulah kasih sayang aku buat Abahku tercinta. Hari ini..20.10.2010 adalah hari jadi Abah..Encik Matusan Bin Mohd Salimin yang ke 63 tahun. 
 
Alhamdulillah...Abah masih sihat walaupun kekadang sakit sengal-sengal tapi tetap tunjuk gagah perkasa. Itulah Abah kami 3 beradik.  Abahlah satu-satunya lelaki dalam keluarga kami. Ada Mak, Aku, Adik Tengah & Adik Bongsu dan Abah adalah Hero bagi anak-anak perempuannya.Abah juga wali bagi aku dan adik-adik.
 
Lelaki ini yang selalu dicintai
Selalu, tanpa ragu
Lelaki ini yang selalu dipuja
Hanya dirimu
Yang bertakhta dalam sanubariku
 
Selamat Hari Jadi Abah. Doa anakmu sentiasa meniti dibibir ini setiap detik. Semoga Allah merahmati hidup Abah. Semoga Allah memanjangkan usia Abah. Semoga Allah memurahkan rezeki pada Abah. Abah memang The Best...buat selamanya. Orang sayanggggggg....Abah....
 
~ Abah tunggu ye..nanti kami buat suprise untuk Abah...tapi bukan hari ini tau....

8 Oktober 2010

Makan-Makan Raya (Part 2)

Sambung balik versi malam plak...tak sempat nak make-up2..lepas maghrib jek ada orang datang..aku pun just pakai bedak ngan lipstik jek...tapi ayu lagi...Versi malam khas untuk sedara mara plak..tu pun aku tak jemput semua pun... 

Kiri kanan rumah aku pun buat open house..aku titipkan Encik Suami jek pergi sebab aku sedang sibuk di rumah. Mesti dorang pun pelik, apsal aku tak jemput dorang..sorilah...bajet ciput..nanti wat house warming..aku jemput kalian ek...
Bersama-sama tetamu yang paling ku nanti2kan..kakak kesayanganku...maklumlah takder kakak...tak sangka sudi jugak Kak Fieda singgah umah orang ek...rindu benor aku ngan pompuan ni...walaupun sekejap jek bertemu...harap2 boleh singgah lagi lamer ek...
Tukang masak merangkap designer deco umah aku...adik tengahku ...mekacihlah sebab sudi tolong akak masak rendang yang sedap tu..pehtu tolong touch-up2 umah den..pehtu tolong sponsor2...saper2 nak pakai perkhidmatan dia leh contact aku ek...
 
You are  the best! Mekacih jugak pada adik bongsuku sebab masak laksa yang marvelous....mekacih gak kat future MIL dia yang sudi singgah.... 
Walaupun tak sempat bertemu kengkawan di siang hari..ko datang jugak ek Salina...luv u lahh....hehehehe...ni member dari Form 1 gak..sampai Form 5. Kebanyakan member gegurls ..semua geng dari form 1...Tini jek tak dpt datang...aku pahaammmmm.....
Wif my makcik2 yang still vounge gitu...tgklah mukaku yang dah hancur lebur tu...sangat panas..sangat berpeluh..sangat capek...tapi suker bangat...
Makcik2 aku  sibuk nak bergambar ngan "Lampu Ajaib" aku tu..hentam sajalah...Makcik saku yang paling kiri siap posing maut kat tepi LA aku tu..katernya nak TAG kat FB ..suruh anak dia kat Kedah beli gak...kikikiki...
Bersama Moksuku yang vouge gitu...dia ni Mak Andam...so, sesaper nak kawin ker..bertunang ker..sila2 contact aku ek...blh diskaun lagi...(nyampah nengok muka sendiri...kikikki)
My uncle Dato' Sukri (memandai jek aku tambah "Dato" tu...hehehehe...moga-moga 1 day) & my makcik (adik ipar mak aku) Cik Pah & anak terunanyer tersengih jek kat belakang tu...
Aku tak tau maybe sibuk layan orang..tak banyak pun gambar my anak dara dan anak teruna. 1 ni je kot sempat snap..sib baik sempat senyum..

"Alamak dik...Mama luper nak wat rambut pacaklah....." Betapa sibuknyer aku sampai anak pun tak sempat nak touch up..bibik2 2 orang tu sibuk touch up diri sendiri...kikiki..tapi adik still encem...
Dan ni pun satu-satunyer gambar tuan rumah together2..Muka makin sememeh..Encik Suami sangat  sibuk mengemaskini makanan...mekacih laling atas kerjasama ...
Teng!Teng!...nilah "Lampu Ajaib" aku. 
Hampir jam 11 baru abih majlis...Penat tak ingatlah..ni baru kecil-kecilan. Sib baik ada mak ngan adik-adikku..tanpa dorang kelam kabut hidupku...
 
Pada yang datang terima kasih aku ucapkan.Pada yang tidak ku jemput, jangan berkecil hati..ada rezeki aku jemput ye...
 
Pada yang tidak ada muka dlm blog aku ni..mintak maaplah..mungkin jurugambar tak sempat nak snap kot...len kali..leh kt bergambar lagi ek...

6 Oktober 2010

Makan-Makan Raya (Part 1)

Asyik pergi open house orang jek..kali ni aku anjurkan open house...bukan open sangatlah..konsep dia cam nih ..kawan2 sekelas aku masa sekolah menengah dulu nak berayer di rumah baruku...aku relakan diri jugak adakan majlis ni khas untuk dorang..tapi taklah ku jemput semua..pasal bajetku ciput ajek..pepahamlah masuk umah baru ni semua kena pakai uang... 
Mala & Family adalah 1st guest yang datang umah. Nasib baik makanan dah siap masak. Nilah member aku dari sekolah rendah lagi..masa sekolah kat Sekolah Kebangsaan Sungai Pelong dulu...still bersama-sama walau aku punyer anak 2 dan Mala punyer anak 4. Dia pun duduk kat area umah aku tapi Saujana 1.
Member opih aku..kalau tak panggil raser berdosa plak...Kak Wani & family..satu-satunya member opih yang datang...
Masih ingat muka2 ni?Hehehe..yang baju ijo tudung kuning tu Lily..ala..minggu lepas yang aku pi open house dia tu...yang belah kiri aku pun ada gak..Ijue...Lily ni pun member aku sedari kecik2 lagi..best friend forever..Ijue plak member dari form 1-5 kat Sekolah Menengah Bukit Gading (Faizal Tahir pun satu sekolah ngan aku tau) 
Yang ni family Ijue, Lily ngan Linda (adik Lily) camlah korang kenal kan....nampak tak krusi tu..kan aku selalu ckp ngan korang umah aku kosong jek..krusi pun takdak...hehehehe..krusi tu baru sampai jumaat lepas atas belas kasihan Abah aku..dan sokongan Mak aku...mekacih...kalau idak...korang duduk kat lantai jelah ek...
Anak dara aku ngan anak2 dara Ijue....dulu depa ni satu sekolah Tadika....anak dara Ijue ni memang peramah orangnyer..suker make up lagi cam maknyer gak...kikiki..Ijue pun makin vounge sekarang...siap pakai bulu mata rozita che wan lagi...kikikiki...aku pun turut berkenan ngan bulu mata Ijue tu...Bila katner jue????
Mak aku yang sedang control cun...Abah belum sampai..Abah pi mancing...aku paksa Mak tidur umah aku..pasal nanti Mak leh tolong kemas2...kikikiki..Mak den ni takleh tengok barang bersepah...rimas katernye....
 
Sekian dulu untuk sessi siang...nanti aku update sessi malam plak ek....