20 July 2018

KISAH RAYA 2018 AKAK KEMBANG (Part 1)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera .....

Dah nak masuk raya haji  ... Akak Kembang baru nak update blog. Ingatkan dah terkubur tapi sayang plak nak timbus kan ... takde orang baca pun takpe janji ada kenangan boleh simpan dalam Blog Akak Kembang ni sampai bila-bila :)

Akak dah biasa syok sendiri hehehehe ...

Seperti biasa raya pertama mesti di Sungai Buloh dulu. Abang Kembong dah redha ngan akak ... hehehehe ... Alaaaa tak petang raya ... pagi raya kedua terpacaklah kami kat Seremban tu ... bukan jauhpun kan ...

Kisah Petang Menjelang Raya

Setiap tahun memang tradisi Abah buat lontong. Abang Kembong pun dah belajar buat lontong dari Abah tapi tak sesedap Abah punya ... hehehehe ... kipadap dongibap ye bang ...


Cara buat Lontong Jawa Mat Salleh :)

Step 1 : Mula-mula nak buat lontong kenalah buat acuan lontong terlebih dahulu. Daun pisang (ada jenis daun pisang tertentu je boleh guna ... entri lainlah pulak ye) digulung dan diikat dengan getah. Tujuanya supaya tidak terburai isi dalamnya nanti.


Step 2 : Masukkan 1/2 beras yang telah dicuci dan ditos.


Step 3 : Isi air dalam periuk besar. Dan masukkan lontong-lontong tersebut.


Step 4 : Lontong yang dah siap di isi beras dah boleh direbus ... Peace sikit bah! 

Rebus lontong selama 7-8 jam tau ... 

Jangan tanya kenapa tak rebus dalam Periuk Noxxa ... aku katuk kepala korang nanti ...


Tahun ni, Akak Kembang sempat/mampu buat 4 jenis biskut raya jer. Maklumlah dah kertu ... kudrat makin kurang banding tahun lepas dekat 8 jenis kot ...


Tiap tahun mak ajah mesti request kek pelangi ... kenalah buat kan ...


Menu utama raya kami mestilah Rendang Noxxa .... hahahahaha ...

Kisah Malam Raya


Alhamdulillah, amalan Baraan Raya masih diamalkan di Kampung Paya Jaras Dalam ... tahun ni nampaknya banyak orang muda-muda ... dorang dilatih oleh orang-orang tua kampung untuk masa akan datang supaya amalan Baraan Malam Raya ini tidak lapuk ditelan zaman ...

Kisah Pagi Raya Pertama


Selamat Hari Raya semuaaa!!!

Tiap tahun mesti tak lengkap keluarga Haji Matusan & Hajjah Zainab ni. InsyaAllah moga tahun depan lengkap gambar family M & Z ni :)

Oh! ya ... tahun ni giliran Akak Kembang pilih tema baju raya ... cantik tak Tema Pink Belacan?


3 kerat anak pompuan Pak Aji & Mak Ajah ...


Gambar family Akak Kembang & Abang Kembong macam kena paksa bergambar je kan ... 

Redho jelaaa ...

Kisah Petang Raya Pertama

Selalunya petang raya pertama mesti kami akan balik kampung mak (kampung mak dan rumah mak bersebelahan kampung je ... macam Sogo ngan Pavilion ... kekekekeke!!

Dah tawaf 8 rumah baru kami pulang ... sengkak perut weiiii ...


Dah  jadi gambar wajib possing depan rumah Makngah. Pagar tu memang rare ...


Inilah suasana kampung mak ajah ... belah kanan tu adalah tapak rumah arwah nenek & atuk yang disayangi. Tapi sekarang dah dirobohkan jadi rumah bawah ...


Inilah rumah arwah atuk dan nenek (belah mak) yang dah diubahsuai. Sekarang adik mak no. 8 (Acik Ujang) yang tinggal.

Teringat masa kecik-kecik dulu kalau balik kampung nenek mesti Abah atau Mak hantar kami sorang atau berdua naik motor. Maklumlah dulu mana mampu pakai keta.

Kenangan manis dan indah yang takkan pernah dilupakan.

Kisah Raya Kedua

Pagi raya kedua tu kami bertolak ke Seremban. Tahun ni konvoi ngan mak, abah & adik akak sekali. Mak Abah dah rindu ngan besan katanya ... hehehehe ...

Petang tu jugak kami balik kampung mak mentua kek Chembong :)


Rumah sepupu mak mentua kek Seperi.


Tiap tahun mesti amik gambar camni ... gunung belakang tak berubah tapi orang yang bergambar je berubah-ubah ... hehehehe ...

Selamat Hari Raya Korang. Maaf Zahir & Batin. Ampunkan Salah & Silap Akak Kembang sekeluarga jika ada ye :)

No comments:

Post a Comment