18 May 2020

RESEPI BISKUT SAMPERIT

Assalamualaikum korang. Sedar tak sedar dah 25 hari kita berpuasa. Alhamdulillah. Semoga wabak Covid 19 ini jugak akan berakhir juga tidak lama lagi.

Masa PKP ritu, sis berjaya menyiapkan 2-3 jenis biskut raya. Antaranya ialah Biskut Samperit. Buat 1 adunan jer sebab kita bukannya boleh beraya sakan pun. Buat untuk anak-anak makan jer, jadilah kan. Takde biskut raya tak meriah pulak. Kita wajib meraikan raya walaupun hanya kita kita ajer 😊

Sis tak ingat resepi ni dari siapa tapi sis berani jamin ianya antara resepi tersedap yang sis rasa.


Bahan-bahan untuk Resepi Biskut Samperit ialah :

250 gm butter
110 gm gula icing
115 gm tepung kastard
160 gm tepung red rose
1 sudu kecil esen vanilla
Buah Cherry sebagai hiasan

*resepi ini untuk 1 adunan. 1 adunan boleh dapat lebih kurang 75-80 biji biskut samperit. Bergantung saiz korang acu.

Cara-caranya ialah :

1. Panaskan oven selama 10 minit.
2. Masukkan gula dan butter. Pukul sampai kembang.
3. Masukkan esen vanilla,tepung kastard dan tepung red rose.Kaupkan dengan spatula atau tangan.
4. Masukkan adunan dalam acuan.
5. Hiaskan dengan buah cherry.
6. Bakar dalam oven 150c selama 20 minit.
7. Dah siap!


Nak tengok video dan cara-cara boleh klik video 👆

with love 💗 
pls follow/like/subcribe
BlogIG | Youtube

No comments:

Post a Comment