13 April 2018

TRAVELOG : JALAN-JALAN BANDUNG LAGI (Part 7 Last)


16.3.2018 - Hari Ketiga

Hari terakhir di Bandung. Bangun tetap awal dan beg semua dah ready kemas. Lepas sarapan kami terus check out. Rasa tak sabar nak pulang Malaysia tapi sedih meninggalkan kenangan manis sepanjang 3 hari di Bandung.

Memandangkan flight kami ke Kuala Lumpur jam 7.30 malam, jadi banyak tempat leh singgah merendek.

Misi kami pagi itu, sambung shopping di Pasar Baru ... hehehehe ... kan kakak dah kata, kalau pi sehari ke Pasar Baru memang tak cukup tangan nak membeli :) Mesti kena pi lagi ...



Terima kasih buat Fave Hotel Braga. Tak pernah mengecewakan. Kalau pi Bandung, pasti kakak tidur sini lagi.


Dah 5 kali kakak ke Bandung, tak pernah pun singgah ke kedai tanter Lisa. Kalau sapa pernah/selalu pi Pasar Baru ... mesti ada terjumpa tanter Lisa kat tepi elavator sambil hulur sticker kedai dia. Tanter Lisa kata ramai artis Malaysia pi salon/kedai dia.

Kami sebenarnya tengah mencari minyak angin dan jus tolak angin. Kebetulan pembantu supir kami yang tunjukkan kedai tanter Lisa ni. 


Macam-macam ada jual kat kedai Tanter Lisa ni rupanya. Ada pil kurus, pil putih, pil ketat ... hahahahaha ... tapi jus Tolak Angin ni jugak pujaan hati kami.


Benda best kalau pi Bandung kena beli. Sedozen kakak borong minyak angin Fresh Care Roll On. Tapi tak cukup weiiii .... ramai peminat ...


Kalau korang lapar kat dalam Pasar Baru tu, leh singgah kedai makan di Lantai 6. Ada satu kedai ni murah dan sedap gilerrrr ...


Habis shopping di Pasar Baru, Mas Igol bawa kami ke kedai kek Bandung Makuta. Dari semalamnya dah bagitau dia kalau sempat nak singgah kedai kek Laudya Cynthia Bella. Nasib baik sempat. Malangya Bella tak balik Bandung pun ... huhuhuhu ...


Dengan gambar pun jadilah ....


Pandai pulak budak ni acah-acah berlakon dengan sis ...


Ingatkan di Bandung Makuta ni jual kek yang jenis slice ke rupanya segedabak besar tapi murah gilerrrr ...


Kami cuba rasberry cheese cake Bandung Makuta. Besar ni cuma Rp 65,000 jer ... murah kan ...


Destinasi terakhir kami singgah ialah Kartika Sari. Tak sah kalau tak singgah sini. Wajib beli Brownies Kartika Sari sebab sedap (tekak kakak ye)


Pertama kali cobain Bagelen Bandung ni ... sedap gilerrrr ... rugi beli sebungkus jer ..

Habis borong di Kartika Sari, kami terus ke airport. Sengaja kami sampai awal di airport Bandung. Kunun nak sorting barang-barang yang baru beli. Pastu bolehlah tumpang timbang beg nanti sebab memasing dah cuak takut berlebihan muatan beg. Rupanya kami dibenarkan masuk ke dalam jam 5 petang nanti. Berjanggut menunggu 2 jam kat luar. Biar cepat jangan lambat kan ...

Sudahnya kami lepak kat luar jer dulu sambil sorting barang-barang. Jenuh sumbat sana sini ... harap lepaslah ... Balik Malaysia terus whatsapp dia sedap bangat kot Bolu Lembang tu. Next time dia bawakkan , katanya :)


Tengah sibok kemas beg, tetiba Mas Igol datang bawak kek. Buah tangan dari Bandung katanya. Ya! Allah ... kakak terharu sangat. Siap tapau satu untuk bos kakak lagi. Terima kasih Mas Igol dan isterinya Lenny. Semoga makin luas rezeki Mas sekeluarga. 

Mekasih Mas Igol dari Andra Tour yang baik sekali.

Sapa nak cari supir murah di Bandung, boleh contact :-
FB Supir Bandung : Pakej Supir Murah Bandung
Whatsapp : Angga +6285624983033

orang punya :)

Alhamdulillah urusan di Bandung selesai dengan mudah. Airport Bandung pun dah berubah. Makin cantik dan selesa.

Beg pun selesai dengan jayanya. Muatan beg memasing ada yang ngam-ngam dan ada yang berlebih (sapa nak tumpang ... ngeee). 

Begitu juga urusan di aiport Malaysia. Semua berjalan lancar. Kakak menggelabah gak takut kena sergah ngan kastam/imegresen. Alhamdulillah lepas semua rombongan kakak.

Terima kasih yang mempercayai Personal Shopper VJ by Mulin. Mana tak kami tak sempat ambil tempahan, mohon maaf. Mungkin lain kali kami akan ke sana lagi.

Sekian cerita tentang Akak Kembang Jalan-Jalan Bandung 2018 bersama ahli keluarga. Mohon maaf jika ada salah silap Akak Kembang sepanjang trip kita ke Bandung. Panjang umur, murah rezeki bertemu lagi di Bandung ...

2 comments:

  1. Salam sis..nk tnya..brape ye harga fresh care roll on tu kalo beli sedozen..lagi satu..kedai makan sedap dlm psr baru tu yg sis mention kat ats nama apa ye..tq..sb sy akan ke sana hujung bln nnt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Sedozen dalam rp 200,000 - 250,000 (x igt resit hilang).
      Kedai makan nama pun lupa. Tapi depan kedai kasut2.

      Delete