Cakkkk!!!! lama tak menulis. Inilah entri pertama sepanjang puasa nie … hahahaha … otak semua jem ... takde ceriter yang nak di ceriter … huhuhu …
Kurang 4 hari je lagi kita nak berpuasa kan … tak sabar nak raya. Tolong jangan hilangkan mood raya korang ye. Beraya lah selagi korang boleh beraya … huhuhu …
Sapa dah banyak buat biskut raya angkat tangan?? hehehehe ... kalini aku nak ceriter tentang resepi Biskut Raya. Tahun ni aku mood ke langit tu yang rajin buat biskut raya … hehehehe …
Hasil google sana sini, jumpa satu resepi Biskut Coklat Chip a.k.a famos amous pun boleyy. Terima kasih pada Ana Suzana sebab memang sedap sangat biskut coklat chip ni ...
Bahan-bahan untuk Biskut Coklat Cip :-
(1 adunan dapat 100-120 biji)
(1 adunan dapat 100-120 biji)
Bahan A
1 cawan gula
1 cawan gula perang
1 cawan mentega (aku guna butter)
1 biji telor
Secubit garam
1 sudu besar susu segar @ susu tepung (aku guna susu full cream)
1 sudu the esen vanilla
1 cawan gula
1 cawan gula perang
1 cawan mentega (aku guna butter)
1 biji telor
Secubit garam
1 sudu besar susu segar @ susu tepung (aku guna susu full cream)
1 sudu the esen vanilla
Bahan B
4 cawan tepung gandom (ayak) *
2 sudu besar serbuk koko (ayak) *
2 sudu besar tepung jagung (ayak) *
1 sudu kecil cream of tar tar *
1 sk soda bikarbonat *
½ cawan walnut cincang (aku tak guna)
2 cawan coklat cip
*semua bahan diayak sekali
4 cawan tepung gandom (ayak) *
2 sudu besar serbuk koko (ayak) *
2 sudu besar tepung jagung (ayak) *
1 sudu kecil cream of tar tar *
1 sk soda bikarbonat *
½ cawan walnut cincang (aku tak guna)
2 cawan coklat cip
*semua bahan diayak sekali
Cara-caranya :-
- Panaskan oven dalam 10 minit dengan suhu 160 celsius bergantung oven memasing. Aku guna oven kecik je.
- Gris dulang pembakar. Aku bubuh kertas minyak je malas nak sapu butter kat dulang.
- Satukan bahan-bahan A dalam mangkuk besar. Mixer semua bahan tersebut sehingga sebati.
- Masukkan bahan-bahan B. Korang guna senduk atau spatula (aku guna tangan je lebih mudah … hehehe). Gaul perlahan-lahan. Masukkan bahan-bahan yang diayak sedikit demi sedikit diselang seli dengan coklat cip. Aku tak guna badam sebab tak suka … hehehe …
- Kemudian, buatlah pattern/corak yang korang suka. Aku just kepal-kepal sikit terus boh terus atas dulang.
- Bakar dalam 20 minit. Kalau tak berapa masak, korang lebihkan sikit masa bakar tu. Jangan sampai rentung pulak.
Ok siap dah Biskut Coklat Chip ala-ala Famos Amos Akak Kembang. Untuk 1 adunan dapat dapat 100 -120 biji.
Selamat Mencuba :)
No comments:
Post a Comment