23 Februari 2017

Travelog : Bandung & Jakarta 2017 (Part 3)

Hari ketiga dan terakhir kami di Bandung. Sekejap je masa berlalu. Pagi ni kena ubah itinerary sikit. Sebelum berangkat ke Jakarta, kami kena singgah ke Kartika Sari dan Rumah Mode.
Bagi perut kenyang-kenyang dulu ... pasni mesti rindu kopi sedap kat De Java Hotel ni.
Sebelum berangkat, wefie beramai-ramai dulu ...
Kemudian kami terus ke Rumah Mode. Aku tak beli apapun sebab masa pi ngan Moon ritu dah beli.
Kami lepak jer kat luar sambil tunggu kawan-kawan shopping.
Lama tak jumpa abang sedara tu ... kekekekeke ...
Bertambah ahli melepak kat luar Rumah Mode ni.
Pada pendapat akulah ... Rumah Mode dah tak macam dulu-dulu. Macam dah tak best je baju-baju kat situ. Lagipun makin mahal. Serupa beli kat negara tumpah darahku jer ...
Tapi aku nengok minah-minah Indon ni membeli kemain berbakul-bakul. Pendek kata, kalau bawak uang berjuta, jadi syoklah di Rumah Mode ni kan ... hehehehe ...
Sweet kapel best of the year .... wakakakaka ...
Tengoklah Abang Kembong tu dah terikut style Akak Kembang pulak ...
Teringat zaman pi Jepun dulu ... hehehehe
Ahli rombongan yang tak sabar nak ke Jakarta pulak tapi sebelum tu kami singgah Kartika Sari terlebih dahulu.
Belilah kek cheese ngan brownies untuk anak-anak dirumah sebab dah dipesan suruh beli. Memang ramai betul orang kalau pergi hari cuti.
Kemudian dalam jam 12 tengahari, kami terus keluar dari Bandung. Mas Igol bimbang jalan akan macet ke Jakarta memandangkan orang Jakarta yang turun ke Bandung akan pulang ke Jakarta hari tersebut.
Lebih kurang dalam 3 jam lebih, kami sampai di Jakarta. Kami terus ke Tanah Abang. Menurut kata Mas Igol, di Jakarta ... jika hari weekend semua kenderaan dibenarkan lalu disemua jalan tetapi apabila hari weekday ada beberapa jalan ditutup bagi kenderaan yang genap nombor akhir plat keretanya. Maka terpaksa juga kami ke Tanah Abang hari Ahad tu jugak. Sampai je banyak kedai tutup dan hampir tutup. Kebanyakkan kedai disitu tutup jam 5 petang. Memang frust menonggenglah aku sebab kunun bajet nak menghabiskan duit rupiah di Tanah Abang. Aku cuma dapat membeli beg qayyum, beg kiriman Ina dan baju kakak Balqis jer.
Kemudian, kami terus ke Anchol. Dah booking nak makan seafood di Bandar DJakarta untuk makan malam jam 7 malam. Sebelum masuk ke Anchol, korang kena bayar 25,000 ribu rupiah seorang di pintu gerbang Anchol.
Kami sampai awal. Bolehlah menikmati keindahan Anchol ketika siang. Sebelum ni datang ketika malam jer.
Teringin nak naik kabel tapi tak tau mana entrance masuk ...
Sebahagian ahli rombongan Akak Kembang ...
Dalam 6.30 tu kami terus ke Restoran Bandar DJakarta. Alhamdulillah, tak perlu menunggu sehingga pukul 7 kami dah boleh makan. Ini merupakan kali ketiga aku makan disitu :)
Tapi sebelum tu kenalah pilih-pilih makanan laut yang segar bugar untuk dimasak dulu. Korang kena pilih sendiri.
Tadaaaa ... kenyang perut suka hati ...
Habis makan kami terus ke hotel. Di Jakarta kami menginap di The Jayakarta SP Jakarta Hotel & Spa. Taknak citer banyak pasal hotel ni. Pendek kata sangat-sangat-sangat tidak best. Sila jangan tidur sini. Thats all.
Travelog : Bandung & Jakarta (Part 1)                                                                                Travelog : Bandung & Jakarta (Part 2)                                                                                    

15 Februari 2017

Travelog : Bandung & Jakarta 2017 (Part 2)

Aturcara untuk hari ke 2, kami akan ke Kawah Putih, Ciwedey. Perjalanan dari Bandung ke Kawah Putih mengambil masa selama 2 jam jika tidak macet (jalan jam). Memandangkan hari itu hari cuti (Raya Cina), jalan berkemungkinan akan macet, kata Mas Igol. Seeloknya keluar awal pagi, pesannya lagi.
Sebelum bertolak, kami isi perut dulu dengan breakfast di hotel. Tak rugi menginap di De Java Hotel ni mewah makanan. Pelbagai pilihan makanan ada cuma aku jer tak lalu makan berat sangat pepagi buta kan …
Lepas makan, kami bertolak (agak lewat sedikit). Memang jalan mula sesak. Maklumlah musim perayaan kan.
Jalan menuju ke Kawah Putih lebih kurang jalan ke Cameron Highlands tapi lagi best dan seram. Dahlah jalan sempit, dorang ni selamber je potong memotong tanpa rasa bersalah. Tapi yang bestnya, memang tak nampak kemalangan pun. Pemandu di sana lebih penyabar jika dibanding dengan kita punya pemandu (termasuk aku :)) Takat main hon tu takde orang carut pun ...
Ada lagi! Sepanjang jalan menuju Kawah Putih memang syok sangat. Kiri kanan penuh sawah padi dan sayur-sayuran. Setiap rumah mesti ada tanam sayur walau tanah sekangkang kera.
Kemudian kami stop kat satu tempat untuk beli tiket ke Kawah Putih. Ada dua cara jika mahu ke Kawah Putih. Samada naik kereta sendiri atau guna van dorang. Jika naik van dorang, yuran yang dikenakan ialah 65,000 ribu (RM22) untu seorang.
Lepas fikir seploh kali ... akhirnya kami decide naik dengan supir jelah. Seram pulak bila Mas Igol kata, kalau naik van dorang ... laju kemain.


Ingatkan dah berakhirnya jalan berliku, rupanya lagi penuh liku nak sampai ke Kawah Putih tu. Disini bermulanya adventure menuju ke Kawah Putih.
Kalau korang tengok video amatur hakak ni nampak kan sejenis van ala-ala tut-tut kaler oren tu kan? Sapa yang taknak bawak driver naik ke atas sila lah naik tut-tut kaler oren tu ye. Yang kadang-kadang boleh sesak napas kot sebab tetiba tut-tut tu akan mengundur ke bawah. Seram bebbbb .... Nasib baik kami dengar cakap Mas Igol ... hehehehehe ...
Lepas kecut perut menyaksikan van oren tu undur depan van kami, akhirnya sampai juga kami dengan selamat ke Kawah Putih. Kemain sejuknya yaamat! Cakap tahap kuar asap tu ... jakun kejap ... hehehehe ...
Cuaca tidak berapa cun plak haritu. Masa sampai tu hujan mula renyai-renyai. Nanti korang akan dikerumuni orang yang dok bisnes payung sekitar Kawah Putih ni. Satu payung 20,000 ribu rupiah (RM6.50). Tapi kami ni tak layan pun ... kengkunun kebal ...
Swapoto dari Abang Kembong dan Akak Kembang ... Naik beku tahan sojukk ...
Lagi selfie ... sib baik ada Abang kembong ... layan jelah bini dia yang senget ni ... geng lain entah keman menghilang masa ni ...
Dari signboard Kawah Putih ni, korang kena jalan lagi. Pastu turun tangga ... barulah kelihatan keindahan Allah Taala. Cantik sangat. SubhanaAllah! Kagum sangat-sangat. Seakan-akan menuju syurga Allah.
Tak edit pun gambar ni. Cantiknya yaamat!
Tak sempat nak tahu kenapa pokok ni takde daun ... sebab hujan dah mula renyai-renyai ...
Aku bayangkan Kawah Putih ni sejenis kawah belerang berkerak gitew ... tapi cantiknya subhanaAllah! Dengan airnya kehijau-hijauan yang cantik sangat tak terkata!
Baru ketip gambar 2-3 keping, hujan turun lagi. Makin lebat. Menggelabah cari tempat berteduh. Tula degil tak mau sewa payung tadi.
Kami yang kekuyupan. Memang habis lencun. Tapi still gigih tunggu hujan reda sikit sebab tak puas swapoto lagi.
Hujan berenti terus lari ke bawah balik. Tupun masih renyai-renyai. Korang tengok hakak dah basah kuyup tu tapi gigih Abang Kembong layan bini dia punya peel.
Jadilah ada gak gambar berdua. Eh! beramai-ramai  :roll:
Gigih betul Abang Kembong mengendong beg hakak ... kekekeke ...
Gambar lintang pukang asal ado ...
Kat sini ada je photographer yang boleh amikkan kita gambar. Ekspres foto katanya ... cuma 3 minit dah siap fotonya dan perlu bayar 20,000 ribu (RM6.50). Boleh nego lagi tu. Tapi malas nak layan sebab hujan. Nanti gambar tak cantik ... hahaahaha ...
Selagi boleh selpiaq ...
Tak pakai mask ke? Tak payahkan ajer. Ngeee. Biasalah laki aku kan suka tibai jer. Aku punyalah berangan nak beli mask kaler-kaler tapi jual sampai 5,000 ribu ... simpankan aje niat tu.


Layan lagi video amatur hakak ye ...
Masih tak puas bergambar tapi nak buat camner ... hujan plak makin laju. Udah dibilang sama supir supaya awal dikit tapi degil kan ... rasain sendiri ... huhuhuhu ...
Memang cuaca tidak menyebelahi kami hari itu, nak singgah petik stroberi pun tak sempat ... nak naik jambatan gantung pun ke laut. Akhirnya cari tempat makan jelah.
Cantik yaamatlah tempat makan ni. Dikelilingi sawah padi bukit. Orang Kedah sila buat tempat makan tengah bendang. Hakak nak mai makan nanti ... hehehehe
Tempat makan best ni namanya Saung Gawir. Kalau balik dari Kawah Putih ni akan jumpa Saung Gawir ni. Sila singgah!
Hakak-hakak maneh !
Makan sambil tengok keindahan Tuhan memang asyikkkk ...
Hakak berangan nak buat rumah kat tengah bendang tu. Berangan jer tau  :lol:
Makan sedap! Tempat best! Harga pun ok sangat! Sila singgah Saung Gawir satu hari nanti ek!
Begitu begini jam dah dekat pukul 4 petang. Sepatutnya nak singgah Cibaduyut dan Rumah Mode tapi tak sempat sebab malam pulak ada dinner kat Kampung Daun.
Akhir kata, hari itu adalah hari makan kami je ... hehehehehe ...
Tak dapat nak dielakkan sebab keadaan cuaca dan jalan yang macet. Ada yang mengeluh (termasuk aku) tak dapat nak bawak dorang singgah Cibaduyut. Frust filer! Tapi nak buat macamana. Dah cuba adjust-adjust ngan supir pun tak boleh. Dan akhirnya kami sampai ke Kampung Daun dalam masa jangkaan 7.30 malam. Kalau menyinggah tadi mungkin pukul 9 malam bari sampai kot  :mrgreen:
Nasib baik Angga dah reservasikan untuk kami juga. Kalau tak beratur menunggu.
Kami dapat tempat duduk paling atas sekali. Syok makan sambil dengar deruan air terjun.
Muka mintak bantal ... huhuhuhu ...
Lepas makan malam dengan bos di Kampung Daun, kami terus pulang ke hotel. Memang tak menyempat jugak haritu nak singgah ke Paris Van Java. Esok kena ubah jadual sikit demi mereliasasikan impian kawan-kawan yang lain.

7 Februari 2017

Travelog : Bandung & Jakarta 2017 (Part 1)

Alhamdulillah. Rezeki Akak Kembang dapat jejak bumi Bandung lagi untuk kali ke 5. Ye! dah masuk 5 kali weiiii ... tak penah jemu kot.
Kali ni trip dengan department hakak. Trip kali ni kami akan jelajah kota Bandung dan Jakarta selama 4 hari 3 malam.
Seawal jam 4.30 pagi kami berkumpul di KLIA2. Mana yang nak check in bagasi boleh buat awal. Sementara tu kami lepak minum-minum dulu bagi terang mata.
Bertolak dari KLIA2 dengan menaiki Air Asia jam 6.40 pagi sebab tu je flight yang boleh bawak kami terus ke Bandung … hehehehe …
Kali ni Akak Kembang jenjalan bawak Abang Kembong. Kesian asyik kena tinggal je kan … sat gi dia cari Adik Keding masak hakakkkk … hehehe …
Semua bawak couple memasing kecuali yang paling kanan tu ... darah manis tu ... hehehe ...
Pak Hiba, Pak Rashid & Pak Syam
Alhamdulillah ... selamat mendarat tepat waktunya di Lapangan Terbang Husein Sastranegara, Bandung.
Dari jauh dah nampak nama aku “Alin HSK”. Ini merupakan kali kedua aku menggunakan perkhidmatan supir Angga dari Andra Rentour (Pakej Supir Bandung Murah). Dan nampak Mas Igol yang menjemputku. Bertemu lagi buat kali kedua sama Mas Igol. Dia pun terperanjat tengok muka aku lagi … hahahaha … mesti dia fikir aku ni orang kaya … selang sebulan datang Bandung lagi … hahahaha …
Kami decide tak mahu breakfast atas kapal. Kami nak breakfast di Bandung. Angga rekomenkan kami breakfast di Warung Suluh.
Terujanya bila masuk Warung Suluh ni. Semua bajet macam warung tepi jalan mula tu ... bila masuk ... wowwww ... memang best giler (aku akan cerita kemudian tempat makan best di Bandung).
Oh! ya ... sebelum meneruskan perjalanan, aku terus tukar simkad indon. Simkad tu dah pesan awal-awal dengan Angga. Tinggal bayar je nanti kat dia. Kami guna simkad XL yang berharga 100,000 rupiah (RM33.50). Tapi aku pelik, kenapa masa aku pi bulan 11 ritu, kemain laju internetnya tapi kali ni kemain siput internetnya ... huhuhuhu ... Kalau korang nak beli simkad ni berlambak jual kat luar airport tu. Tapi aku lebih senang suruh supir je belikan :)
Lepas breakfast kami terus ke Pasar Baru. Mas Igol turunkan kami di hadapan pintu besar Pasar Baru Bandung kerana van tu tak boleh naik ke tempat parking.
Kami terus berpecah memandangkan masing-masing ada arah tujuan memasing. Bukan apa, takut tak dapat beli apa yang berkenan di hati kalau jalan sesama nanti. Percaya tak aku ngan laki aku shopping sejam je kat Pasar Baru ... tupun sebab aku jadi Personal Shopper ... hehehehe. Lepas beli barangan kiriman aku ngan laki aku lepak sambil tunggu dorang shopping.
Hampir 4 jam di Pasar Baru, kami singgah Toko Tiga.
Sapa nak cari seluar jeans ... t'shirt ngetop boleh cari di Toko Tiga. Beli banyak boleh dapat diskon.
Sapa nak cari barang-barang aksesori motor, sekitar Toko Tiga ni ada beberapa kedai jual barang-barang motor. Tapi kami tak singgahlah sebab laki aku tanya supir selepas pulang dari Toko Tiga ... huhuhuhu ... memang takkan berulang kembalilah ke situ kan sebab nak kejar masa. Next time kita pi lagi ye bang ...
Kemudian kami ke Jalan Riau. Nak cari perfume di Collector Parfume. Kat sini pun aku jadi PS parfume :)
Jalan Riau ni ada factory outlet jugak. Korang kena rajin berjalan. Sapa malas jalan jadi cam aku ... makan aiskrim jer ... hehehehe ...
Muka suka gembira sebab Abang Kembong lenjer makan Ais Krim Durian Bandung. Rugi sapa pi Bandung tak try ais krim durian ni ... 2 skop aiskrim + seulas durian cuma 10,000 rupiah (RM3.35)
Masa gi ngan adik Moon ritu, dia sibuk nak try tapi aku yang tak konpiden nak makan. Tapi bila nengok stall Aiskrim ni suci bersih ... tu yang berani try :)
Sambil menunggu sambil berhibur. Memang suara orang Bandung sedap-sedap bangat ... Jangan lupa sedekahlah dalam senyap-senyap ... sebab kalau sedekah terang-terangan takut kena serbu nanti ... #matilanak
Geng Budak Kacamata :)
Hampir 2 jam berlegar-legar di situ, kami ke Jalan Asia Afrika pulak. Saja bawak dorang ke situ tapi tak semua turun pun. Memasing dah penat shopping kan. Macam aku memang tak reti penat sebab aku memang suka berjalan ... hehehehehe ...
Manjanya Abang Kembong ngan Doreamon ek ...
Disebabkan kekurangan wang kecil, tak banyak bergambar dengan cosplay di Jalan Asia Afrika ni ...
Mak lampir ke Mak Merah ni ...
Pandai Hantu Suster Ngesot ni ngajar kami possing ... habis aku ditolak-tolak sampai naik seram ...
Tu jelah yang sempat aku bergambar ... yang lain dah tak cukup duit kecil ... huhuhuu ... lepas ni aku nak bawak dorang pi The Stone Cafe plak. Mau makan malam.
Alhamdulillah. Cuaca malam ni nyaman dan terang sekali. Bolehlah lihat view Bandung. Dan nasib baik Angga dah bookingkan tempat untuk kami. Kalau tak mau menunggu lama.
Ada yang tanya, best ke makan situ? Mahal tak makanan kat situ? Nanti aku cerita lain tau ...
Habis makan baru kami akan check in hotel. Sebelum tu memang aku dah call kami akan check in lewat. Kali ni bos aku booking di De Java Hotel. Sebelum sampai aku tak dapat bayangkan kat mana hotel ni ...
Bila sampai je depan hotel, aku macam pernah lihat mall yang berhadapan dengan De Java Hotel ni. Rupa-rupanya De Java Hotel berhadapan je dengan Paris Van Java. Dan percayalah, walaupun seberang jalan, sekali pun tak sempat kami nak jejak kaki ke Paris Van Java sebab masa tidak mencukupi.
Aku suka hotel De Java ni. Superb best. Boleh direkomen pada orang ramai. Tapi kalau nak ke Pasar Baru ambil masa dalam 25-30 minit. Tapi pedehal ... supir kan adooo ... hahahaha ...
Katil best. Bilik best. Bilik air pun best walaupun takde bathtub. Toileteries ada walaupun cuma berus gigi nan sebatang, korek telinga & sabun + shampoo. Selipar ada 2 pasang. Mini peti ais ada. Seterika ada tapi kena mintak. Plug travel pun boleh mintak. Wifi free dalam bilik. Breakfast banyak pilihan. Ada kolam renang tau. Sapa larat boleh berenang-renang :)
Alamat De Java Hotel, Bandung :-
Jl. Sukajadi No. 148 - 150, Pasteur, Sukajadi, Kota Bandung, Jawa Barat 40161, Indonesia
No. Phone De Java Hotel : +62 22 2039888

Harga bilik di De Java Hotel untuk semalam ialah RM214.50.
sambung ... :)